Patent liberecké univerzity má zajistit vyšší komfort pacientům v nemocnicích

Liberec - Na Technické univerzitě v Liberci ušili nový oblek pro těžce nemocné pacienty, který by jim měl poskytnout vyšší pohodlí i důstojnost. Nahradit má tradiční „andílky“, které nechávají pacientům odkrytá záda, často se tak po oddělení pohybují polonazí. Jde o dvojdílný komplet, který je na obou stranách rozepínatelný pomocí suchých zipů. Oblečení, na které má univerzita český a evropský patent, se už testuje v liberecké nemocnici.

Konstrukci obleku navrhli odborníci z katedry oděvnictví, jde o dvojdílný komplet, který se skládá z kalhot a haleny. Oba díly jsou po stranách rozepínatelné a oddělitelné, takže se lékaři k nemocnému dostanou ze všech stran. Protože jsou přední i zadní díl shodné, nemusí se při zašpinění vyměňovat celý oblek, ale jen jednotlivé části. Pacient tak může být stále čistý. „Spojení jednotlivých dílů jsme řešili pomocí suchých zipů, všechny díly se dají zaměnit a spojení dílů je možné různými způsoby,“ vysvětluje vedoucí katedry oděvnictví Antonín Havelka. 

Zdravotnickému personálu usnadní nový oděv manipulaci s pacientem a lehce zpřístupní pro ošetření všechny části těla. Autoři konstrukce teď vyhodnocují drobné připomínky personálu i pacientů. Třeba suché zipy jsou prý moc tvrdé, oproti prototypu se proto výsledná podoba obleku ještě pozmění. „Konstrukci řešíme tak, aby byla pacientovi co nejpříjemnější, brali jsme v potaz i nebezpečí proleženin. Oblek proto nemá žádné švy, které by tlačily,“ doplnil Havelka. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Předpokládaná cena nového oděvu prý sice bude vyšší než u dnešních „andílků“, ale ne výrazně, měla by se pohybovat okolo 150 korun. Zatím je oblek z čisté bavlny, v rámci výzkumu nanotechnologií na liberecké univerzitě se ale zkoušejí i jiné materiály. „Chceme odzkoušet i antibakteriální materiály, které obsahují prvky stříbra. To by oproti tradičním oděvům bylo další vylepšení,“ doplnil Havelka. Univerzita očekává zájem hlavně ze zahraničí, kde pacienti v nemocnicích nesmějí nosit své vlastní oblečení. Takovéto nařízení zatím v Česku neplatí.