Úspory na vnitru přinesou vlnu odchodů, varuje Bublan

Praha – Realizace miliardové úspory na ministerstvu vnitra tak, jak ji navrhuje šéf státní kasy Miroslav Kalousek, může způsobit hromadný odchod policistů a v důsledku i ohrožení bezpečnosti státu. V Interview ČT24 to řekl stínový ministr vnitra za ČSSD František Bublan. Podle něj totiž není možné naplnit požadavek na snížení výdajů rezortu, aniž by se sáhlo na platy policistů a hasičů.

„Je to možné, ale za cenu doslova radikálního snížení platů nejen zaměstnanců ministerstva vnitra, ale především policistů a hasičů. Bojím se, že to by byl krok velmi špatný, ale i rozpočtově minusový,“ řekl Bublan k uvažovanému snižování rozpočtových kapitol. Možný masový odchod policistů by pak podle něj kvůli výsluhám a odchodnému zatížil rozpočet rezortu více, než kolik by ministerstvo uspořilo.

František Bublan v Interview ČT24:

„Patnáct tisíc policistů je ve věku, kdy mají odslouženo pětadvacet a více let a mají nárok na výsluhu. Tito lidé budou velmi pečlivě zvažovat, zda zůstanou sloužit, nebo ze služby odejdou. Pokud odejdou, vnitro bude muset vyplatit odchodné, což je i šest platů, bude muset platit výsluhu, a to budou takové částky, které mohou překročit částku, které vnitro musí ušetřit.“

Interview ČT24


Bublan: Strop je půl miliardy. Zbytek půjde z platů

Jak František Bublan dále uvedl, krajní částka, o níž by šlo rozpočet vnitra ořezat, je půl miliardy korun. „Možná by se dala nějaká částka - maximálně do pěti set milionů - ušetřit na investicích. To bude mít za následek, že se třeba nekoupí nové hasičské vozy. Těch pět set milionů je ale maximum a zbytek musí jít z platu.“ Tomu se navíc prý brání i policejní prezident Oldřich Martinů.

Snižování financí pro vnitro přitom podle jeho stínového ministra znamená i snížení bezpečnosti státu. „Riziko není jen odchod zkušených a dlouhodobě sloužících policistů. Bude se muset začít šetřit na provozu, nebude na benzin, nebude na přesčasy nebo se budou muset redukovat hlídky. Toho všeho si je navíc velmi dobře vědom kriminální svět. Tady vzniká velké bezpečnostní riziko,“ varoval Bublan v České televizi.

John Kalouskovu dietu držet nechce

S rozpočtovou dietou, kterou ministr financí Kalousek naordinoval, není spokojen ani stávající šéf rezortu a předseda Věcí veřejných Radek John. „Rozpočet ministerstva vnitra je ze dvou třetin tvořen mzdovými náklady pro zhruba 700 tisíc zaměstnanců. Osmdesát procent je zasmlouvaných, zbývají dvě miliardy a po nás se chce 1,2 miliardy uspořit,“ uvedl John.

Ministr vnitra Radek John (VV):

„Nikdo z Věcí veřejných by nechtěl být ve vládě, která způsobí bezpečnostní riziko pro Českou republiku.“

Stávající ministr vidí možnost úspory u policie ve výšce 212,5 milionu, u hasičů 54,3 milionu korun. Uvažuje například o omezení digitalizace archiválií nebo omezení profesní přípravy policistů. To by podle svých slov podpořil i Bublan, ovšem pouze za předpokladu, že se bude jednat o zmrazení krátkodobé.