Pitr: Chtějí mě přimět k jednání kolem mého majetku

Praha - Švýcarská policie zatkla Pitra kvůli daňovým únikům, ovšem ne za vytunelování Setuzy. Jde o delikty z roku 1994, za které byl Pitr pravomocně odsouzen v roce 2006. ČT to potvrdila ministerstva Česka i Švýcarska. Poprvé od svého zadržení se přes svého právníka Jana Křivánka ozval do Česka i samotný Tomáš Pitr. Řízení zde podle něj není vedeno kvůli údajným daňovým únikům, ale proto, aby byl přiměn k nějakému jednání kolem svého majetku a obchodních aktivit. České spravedlnosti unikal podnikatel tři roky, nakonec ho dopadla policie v jednom švýcarském hotelu. Co ale zatčení předcházelo? Mladá fronta Dnes přišla s popisem příprav na akci. Podle zdrojů deníku čeští detektivové léčkou přinutili Pitrovy společníky, aby se s ním spojili. Následně past sklapla.

Česko zatím požádalo o prodloužení lhůty na zaslání žádosti o vydání kontroverzního podnikatele z 18 na 40 dnů. Do žádosti o vydání přidá ministerstvo i letošní rozsudek a šestiletý trest za machinace s akciemi v Setuze. „Z důvodu opatrnosti překládáme všechny rozsudky, budou zaslány i oba zatýkací rozkazy. Do žádosti tak v zásadě přiložíme vše, o čem česká justice ve vztahu k němu rozhodovala,“ řekl ČT ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podle Pitrova advokáta Daniela Tetzeliho ale není ve Švýcarsku trestné krácení daně, ani akciové machinace: „Není splněna podmínka oboustranné trestnosti. Já si myslím, že to každopádně bude dlouhodobá záležitost, několika měsíců až roku.“ Pitr už se do Česka ozval přes svého druhého právníka Jana Křivánka. „Není tam to řízení vedeno proto, aby byl postižen za údajný daňový únik, ale proto, aby byl přiměn k nějakému jednání kolem jeho majetku a obchodních aktivit,“ řekl Křivánek ČT.

Tajná policejní akce odstartovala v květnu. Policisty nastrčený muž, bývalý diskžokej Štefan Kanaloš, měl kontaktovat Pitrovy společníky s tím, že vlastní jejich ústeckou firmu Energy. Teplárna totiž představuje „zlaté vejce“ Pitrova impéria. Podnikatel si firmu nechal v Česku jako zdroj peněz. Podnik ovládal z ciziny přes prostředníky, které tam nechal dosadit. Jedním z nich byl Ital Robert Friedrich Mathieu. Kanaloš se oháněl tím, že má od něj podepsanou smlouvu o koupi akcií - je tedy majitelem firmy Ponce, a tím pádem i ústecké teplárny Energy.

Kanaloš se obrátil na najatého manažera teplárny a Pitrova účetního Miloše Hrubého a požadoval od něj, aby mu teplárnu jako novému majiteli svěřil do správy a zapsal změnu do obchodního rejstříku. Mezi Pitrovými lidmi v tu chvíli vypukla nejistota. Schůzka Kanaloše s Hrubým a dalším Pitrovým manažerem Mirko Grossmannem proběhla v hotelu Jalta.

Hrubý po schůzce ještě více znejistěl - a to se hodilo policii, která chtěla, aby se Pitrovi čeští spolupracovníci nechali vyprovokovat a snažili se s podnikatelem spojit. To se podařilo, a policie tak začala tušit, kde Pitr je. Past sklapla v hotelu ve Svatém Mořici, kde uprchlý podnikatel chystal oslavu narozenin své dcery. „Monitorovali jsme na našem území lidi, kteří se kolem Pitra vyskytovali, a tak jsme se k němu propracovali,“ dodal Šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Nastrčený podnikatel popírá, že by pracoval pro policii

Podnikatel Kanaloš nyní nechce říct, kdo ho oslovil, aby celou akci zorganizoval. „Pracuji pro americké investory, kteří měli zájem o tu teplárnu. Já jsem jen prostředník,“ tvrdil před dvěma týdny Kanaloš. Popírá, že by pracoval pro policii. Podnikatel opravdu nemusel vědět, že akce byla součástí hry bezpečnostních složek, protože ho oslovil „někdo z USA“ na zajímavý kšeft. Kanaloš ovšem prostředí lidí kolem Pitra zná. Zmíněný podnikatel Grossmann s ním chodil například do školy. Dokončit ovládnutí „Pitrovy“ teplárny už Kanaloš neplánuje. „Není důvod,“ říká tajemně.

Mezinárodní zatykač na Tomáše Pitra
Zdroj: ČT24
Vydáno pod