V Roztokách u Prahy mají vlaky kvůli poruše velká zpoždění

Roztoky u Prahy - Požár zabezpečovacího zařízení ve čtvrtek odpoledne přerušil železniční dopravu v Roztokách u Prahy. Přerušena byla regionální i dálková doprava, některé rychlíkové spoje byly odkloněny. Provoz se tam podařilo částečně obnovit, ale spoje v úseku Praha-Bubeneč - Libčice nad Vltavou nabírají až čtyřicetiminutové zpoždění. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) bude problém trvat i přes víkend. Světelnou signalizaci se podaří zprovoznit alespoň provizorně nejdříve v pondělí.

Porucha byla zaznamenána ve čtvrtek odpoledne před třetí hodinou. Důvodem byl požár skříně napájecích systémů, který zároveň poškodil staniční zabezpečovací zařízení. Nefungují tam vlakové semafory a na všech návěstích svítí červené světlo, vlaky tak jezdí na písemný rozkaz. Zpoždění nabírají všechny rychlíky a regionální vlaky nejezdí vůbec. Některé dálkové spoje nahrazují regionální dopravu a zastavují na každé zastávce. Výpadek systému nepostihl jen vlaky samotné. Zabezpečení nefunguje také na železničních přejezdech.

„Včera v odpoledních hodinách jsme nechali železniční přejezdy osadit značkou STOP a vlaky mají příkaz projíždět danou oblast velmi malou rychlostí,“ uvedl Tomáš Drvota ze SŽDC. Na opravě zařízení začíná pracovat specializovaná firma.

Reportáž Terezy Baldové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Městskou linku S41, která jezdí mezi stanicemi Praha-Libeň a Roztoky u Prahy, nahradily v obou směrech autobusy. „Pokud půjde všechno, jak si představujeme, tak v optimistickém předpokladu předpokládáme, že ve čtvrtek by mělo dojít k obnovení provozu v plném rozsahu,“ doplnil Drvota.

Všechny tyto komplikace se výrazně podepisují především rychlosti dopravy. Většina vlaků, které projíždí tímto úsekem, nabírá až čtyřicetiminutové zpoždění. Během rána měly vlaky na trati Praha-Bubeneč - Libčice nad Vltavou dokonce zpoždění tříhodinové.

Práce na odstranění všech škod způsobených požárem ale potrvají minimálně měsíc. Během příštího týdne musí SŽDC nechat vyměnit vyhořelou skříň. „Druhá část je složitější. To je kompletní vyčištění všech drátových spojů, všech svorkovnic apod.,“ řekl montážní ředitel AŽD Praha Jiří Martínek.

Více informací získají cestující na informační lince Českých drah - 840 112 113 nebo na internetu.

  • Železniční přejezd, kde je mimo provoz signalizační zařízení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1837/183608.jpg
  • Vyhořelá skříň zabezpečovacího zařízení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1837/183607.jpg