Červencové nehody zatím nepřežilo 93 lidí

Praha - Na českých silnicích do dnešního dne zemřelo podle předběžných statistik 93 lidí. Kromě roku 2006 a 2009 je to nejlepší červencový výsledek za posledních dvacet let. Nejvíce lidí zemřelo během prvních prázdninových dnů. Podle odborníků se na velkém počtu nehod podepsalo hlavně horké počasí. Naopak nejvíce lidí zemřelo v sedmém měsíci při dopravních nehodách v roce 2003, a to 159.

Dopravní policisté každoročně na konci školního roku upozorňují řidiče, že prázdniny jsou z hlediska nehodovosti rizikovým obdobím. Z tohoto důvodu policisté plánují na oba prázdninové měsíce také velké množství kontrolních akcí. Jen ode dneška do neděle jich policie uskuteční na 80.

I přesto se pátek 9. července zapsal do tragických statistik. V tento den při nehodách vyhasly životy 12 lidí. Naposledy si tolik obětí vyžádaly havárie 30. září v roce 2006.

Druhý nejvyšší počet obětí, osm, si vyžádaly havárie 2. července. O den později zahynulo na silnicích sedm lidí. Stejný počet mrtvých zaregistrovali policisté i 17. července. Do poloviny měsíce tak našlo smrt při kolizích téměř šedesát lidí. V druhé polovině měsíce pak policisté už zaznamenali i tři dny, kdy si havárie nevyžádaly žádný lidský život.

Příčinu smutné bilance prvních prázdninových dnů nedokážou odborníci přesně pojmenovat. Velkou měrou se na počtu kolizí zřejmě podepsalo i horké počasí, které panovalo velkou část července. Podle odborníků je řidič ve vedru unavený, špatně se soustředí, zhoršují se jeho reakce, je nepřesný a pomalý.

Vysokým počtem nehod o prázdninách a celkovou problematikou dopravy se má také zabývat expertní komise, která v současné době vzniká ve spolupráci ministerstev dopravy a vnitra.

Oběti dopravních nehod v Česku v červenci (1990 - 2010)
Zdroj: Policie ČR/ČTK
Vydáno pod