Unipetrol inkasoval milionovou pokutu za otrávení Bíliny

Ústí nad Labem - Společnost Unipetrol musí zaplatit jeden milion a 750 tisíc korun za prosincový únik ropných látek do Bílého potoka a následně do řeky Bíliny. Až tři tisíce litrů pyrolýzních benzinů tehdy Bílinu kontaminovaly od Litvínova až k soutoku s Labem. Pokutu Unipetrolu udělila Česká inspekce životního prostředí (ČŽIP). Rozhodnutí zatím není pravomocné. Zda se Unipetrol proti pokutě odvolá k ministerstvu životního prostředí, rozhodne společnost až po prostudování příslušné zprávy ČŽIP.

Podle odhadů inspekce uniklo z Petrochemie do vodních toků loni 23. prosince mezi 1 000 a 3 000 litry pyrolýzních benzinů. „Chyba se stala v tom, že závadné látky natekly do dešťové kanalizace,“ dodala ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

Bezprostředně po havárii instalovali hasiči norné stěny k zachycování ropných látek na Bílém potoce i na řece Bílině až do Trmic u Ústí nad Labem. Zasahovali tak na padesáti kilometrech toku. „Byla to mimořádná havárie, moc často se v našem povodí s takovými událostmi nesetkáváme,“ uvedl havarijní technik správy povodí Ohře Jindřich Hönig.

Reportáž Jana Stuchlíka a Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Pokuta je nižší, Unipetrolu pomohl aktivní přístup

Při stanovení výše pokuty inspekce přihlédla k velkému rozsahu havárie, ale také k aktivnímu přístupu společnosti Unipetrol. Ta s likvidací havárie začala pomáhat okamžitě po jejím zjištění. „Nám je samozřejmě velmi líto, že k tomu vůbec došlo. Okamžitě po té nehodě jsme začali s nápravnými opatřeními. Vyčistili jsme břehy a snažili jsme se udělat všechno proto, aby se to už nemohlo opakovat,“ řekla tisková mluvčí Unipetrolu Blanka Růžičková. Původně společnosti hrozila až desetimilionová pokuta.

I přes okamžité zahájení likvidace uniklých škodlivin však podle ČIŽP bylo životní prostředí závažně ohroženo. Znečištění vody ČIŽP naměřila v menší míře i v Labi, ale negativní ovlivnění této řeky nebylo prokázáno.

Unipetrol se proti stávající, téměř dvoumilionové pokutě může odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Rozhodnutí ČIŽP o pokutě již k dispozici má a dokument analyzuje. „O případných dalších krocích rozhodne, jakmile se seznámí se všemi detaily rozhodnutí i jeho zdůvodnění,“ dodala Růžičková.

Bílina, jedna z nejšpinavějších řek Česka

Kvůli prosincovému úniku ropných látek mostecká policie také v polovině července obvinila tři muže. Jsou podezřelí z toho, že únik škodlivin zavinili. V případě odsouzení mužům hrozí zákaz činnosti, peněžitý trest nebo až půl roku vězení. Policisté trojici stíhají na svobodě. Po havárii zahynulo velké množství ryb. Škoda byla vyčíslena na 300 000 korun. Jak uvedl Jan Šmíd z ústeckého Českého rybářského svazu, k opětovnému zarybnění řeky dojde na přelomu srpna a září.

Řeka Bílina dlouhodobě vede žebříčky nejšpinavějších českých řek. „Ta řeka je problematická, může za to především chemický průmysl v Záluží. Povodí Ohře se teď snaží iniciovat jednání o zřízení stálé monitorovací stanice, která by dokázala včas takové havárie odhalit,“ informoval Jindřich Hönig z Povodí Ohře. Škodlivé ropné látky unikly do řeky Bíliny také letos 23. července.

  • Norná stěna na řece Bílině autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1329/132825.jpg
  • Norná stěna na řece Bílině autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1329/132822.jpg