Soukromé gymnázium Amazon žaluje Českou školní inspekci

Praha – Pražské soukromé gymnázium Amazon žaluje Českou školní inspekci (ČŠI) a požaduje po ní odškodnění. Škola nesouhlasí s výsledky zprávy, podle které je podprůměrná. Inspekce se do gymnázia vydala kvůli stížnostem, že se zde až příliš často vyučuje náboženství. Inspektoři nakonec zjistili, že gymnázium je personálně propojené s Anglicko-českým gymnáziem, čímž porušuje zákony.

Inspekce se už dříve zaměřila na obě školy. Zjištěné nedostatky byly téměř shodné. Problémy byly v organizaci výuky i administrativě. Zpráva upozorňuje například i na to, že z devatenácti učitelů gymnázia Amazon mělo odbornou kvalifikaci pouze jedenáct.

Škola má ale na celou věc jiný názor a proti výsledkům inspekce se chce bránit. Právníci školy dnes na Českou školní inspekci podali žalobu. „Zpráva hodnotí školu jako podprůměrnou, byť pro to nemá žádnou oporu. Budeme požadovat odškodnění,“ řekla ČT právnička Gymnázia Amazon Michaela Šubrtová. S inspekcí se podle ní škola pokoušela jednat, výsledkem je ale pouze odstranění některých ustanovení zprávy.

Reportáž Ivana Lukáše a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Inspekční zprávou se už zabývá i pražský magistrát, který škole přiděluje dotace. O část z nich gymnázium zřejmě přijde. „Škola je hodnocená jako podprůměrná, a to pro nás znamená jediné, odstoupení od smlouvy o zvýšení dotace,“ potvrdila Lenka Němcová z magistrátního odboru školství. Škola navíc musí magistrátu vrátit dotaci, kterou dostala na uplynulý školní rok

Česká školní inspekce
Zdroj: ČT24