Léto je v plném proudu: Pozor na dětské úrazy

Praha - Letní prázdniny jsou sice pro děti časem radovánek, stoupá ale počet dětských úrazů. Většinou mají jeden jediný důvod, a tím je nedostatečná pozornost jak ze strany samotných dětí, tak jejich rodičů. Ti totiž často porušují zákon a nechávají dítě cestovat v autě bez dětské sedačky, popřípadě na kole bez helmy. Tyto bezpečnostní pomůcky přitom mohou zamezit nejedné rodinné tragédii.

Zřejmě nejčastější příčinou dětských úrazů v létě jsou autonehody. Velmi často si také děti ublíží při běžných hrách na zahradě nebo na hřišti. Časté jsou různé zlomeniny nebo poranění hlavy a břicha v důsledku pádu ze stromu. Pozor by si také měli dát rodiče, kteří se svými potomky vyrazí k vodě, nebezpečí může číhat i v malém venkovním bazénku. 

Ročně se u nás stane asi 300 tisíc úrazů u dětí, které si vyžádají ošetření u lékaře. Zhruba 300 případů končí smrtí dítěte, dalších 3 000 pacientů si pak odnáší trvalé postižení, jako je ztráta zraku nebo končetin nebo upoutání na invalidní vozík. 

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Třeba pražská záchranná služba eviduje jen za loňské dva měsíce prázdnin 433 výjezdů k dětem. „V případě jakýchkoliv vážnějších úrazů, nebo když dospělý nebyl u úrazu, je nutné vyhledat odbornou pomoc, protože jen traumatolog je schopen diagnostikovat případná vážná poranění,“ apeluje odborný ředitel Městské záchranné služby v Ostravě Tomáš Nykel. 

Z hlediska věku jsou nejohroženější skupinou čerství školáci, tedy děti mezi šestým a osmým rokem života, které jsou často roztěkané. Dětský chirurg Jan Trachta proto rodičům radí neustále děti hlídat a být ve střehu. Člověk se tím sice připraví o část letní pohody, to je ovšem mnohem lepší než trvalé následky v důsledku úrazu. U starších dětí zase stoupá nebezpečí, protože častěji sedají na kola a hlavně motorky, navíc už nejsou pod takovým dohledem. Proto většinou utrpí úrazy vážnější.

Lékař ošetřuje poraněnou nohu
Zdroj: ČT24