Z české přírody zřejmě zmizel hnědásek osikový, zbývá jen velmi malá šance

Praha – Z českých luhů a hájů zřejmě zmizel další živočišný druh. Jde o motýla hnědáska osikového, který se v posledních letech u nás vyskytoval už pouze v Dománovickém lese na Kolínsku. Vědci se tam po celý červen pokoušeli najít alespoň nějaké dospělé motýly, našli ale pouze jediného samce. Přitom ještě nedávno u nás poletovaly tisíce hnědásků osikových.

Už loni našli vědci jen 13 hnízd s housenkami a letošní deštivé jaro bylo pro hmyz obecně velmi špatné. Naděje ale ještě žije, vědci doufají, že se jim podaří na podzim nalézt alespoň nějaké hnízdo s housenkami. 

Za úbytek hnědásků osikových může podle vědců hospodaření v Dománovickém lese. Tento motýl totiž potřebuje nízké a střední velmi prosvětlené lesy, které jsou velmi pestré. Majitelky lesa ale nechtěly přistoupit na výraznou změnu hospodaření, která by zahrnovala plošné kácení starších stromů.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí proto připravilo i druhý návrh, který byl mírnější. Jenomže znovu neuspělo, majitelky odmítly i jednání o odkupu pozemků. Na ochranu hnědásků přitom mohl vlastník lesa čerpat miliony z různých fondů.