Při dopravních nehodách zemřelo v červenci 97 lidí

Praha - Dopravní nehody si v červenci v Česku vyžádaly 97 lidských životů. I tak je to po letech 2006 a 2009 nejnižší počet obětí za posledních dvacet let. Loni zemřelo v sedmém měsíci na silnicích o dvaadvacet lidí méně, před čtyřmi lety dokonce o 24. Naopak nejhorší statistiku si v uvedeném období drží první prázdninový měsíc roku 2003. Tehdy na silnicích zemřelo 159 lidí.

Nejvíce lidí letos umíralo na silnicích v první polovině července. Do poloviny měsíce si havárie vyžádaly téměř šedesát obětí. Vůbec nejvíce lidí zemřelo v pátek 9. července. Tento den se s 12 oběťmi dokonce zapsal do tragických statistik. Naposledy si totiž tolik životů vyžádaly nehody 30. září před čtyřmi lety.

„Vždy sehrávají roli osobnostní dispozice, vnější podmínky a souhra vlivů, jako je horko a přecenění vlastních dispozic,“ uvedl psycholog z Policejní akademie Joža Spurný.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Druhý nejvyšší počet lidí, osm, zemřelo při haváriích 2. července. O den později zahynulo na silnicích sedm lidí. Stejný počet mrtvých zaregistrovali policisté i 17. července. Přesto policisté zaznamenali i čtyři dny, kdy se nehody obešly bez jakýchkoli obětí na životech.

Dopravní policisté přitom každoročně na konci školního roku upozorňují řidiče, že prázdniny jsou z hlediska nehodovosti rizikovým obdobím. Z tohoto důvodu plánují na oba prázdninové měsíce i mnoho dopravněbezpečnostních akcí. Jen od pátku do dneška jich policie uskuteční na 80.

Vydáno pod