Zelení vyšlou do senátní bitvy tři kandidáty

Praha – Strana zelených postaví do podzimních voleb do Senátu tři kandidáty, rozhodla tak výkonná rada strany. Podle předsedy Ondřeje Lišky je cílem zelených zisk tří křesel, další kandidáty proto stavět nebudou. Místa, kde chtějí uspět, prý vybírali podle toho, aby jejich kandidát měl reálnou šanci. O podpoře pro své kandidáty chtějí zelení vyjednávat i s ostatními stranami.

Ve volebním obvodu Plzeň-jih bude kandidovat bývalý senátor Richard Sequens, který dříve v horní komoře působil za US-DEU, mimo jiné i jako předseda zahraničního výboru. V roce 2008 se do Senátu neprobojoval, když kandidoval jako nestraník za Stranu pro otevřenou společnost. Letos mu podle Lišky přislíbili podporu i lidovci. 

Zelení se pokusí prosadit také v jednom z pražských obvodů, na Praze 10 nasazují lékařku a tamní zastupitelku Evu Stříteskou, která se utká mimo jiné i s dosavadním senátorem zvoleným za Stranu zelených Jaromírem Štětinou. Ten ale letos obhajuje svůj mandát v barvách TOP 09. 

Jediná členka strany, kterou zelení vysílají do senátních voleb, je Zdena DokoupilováKroměříži. Také ta působí na radnici, dříve dělala kastelánku na kroměřížském zámku. Podle Lišky je ve městě respektovanou osobností, což jí dává ve volbách šanci. Dokoupilová pracovala na kroměřížském Arcibiskupském zámku v různých pozicích asi 25 let. Loni byla z pozice kastelánky zámku odvolána. 

První kolo senátních voleb se uskuteční společně s komunálními volbami 15. a 16. října. Případné druhé kolo pak o týden později. Strany musejí kandidátky podat úřadům k registraci nejpozději 10. srpna. Všichni kandidáti už jsou známí u ODS a KSČM, ostatní strany ještě seznamy doplňují.