Náměstci ministrů VV jsou ve firmách nejasných majitelů

Praha – Ministři za stranu Věci veřejné (VV) Kamil Jankovský a Josef Dobeš si podle serveru Aktuálně.cz vybrali za náměstky lidi, kteří jsou nejen spjati s bezpečnostní agenturou ABL, ale také podnikají. Server též píše, že ministr pro místní rozvoj Jankovský a dva noví náměstci působí či působili v neprůhledných firmách, které skrývají majitele za anonymní akcie. VV přitom před volbami slibovaly, že tento institut bude zrušen, aby se neprůhledným firmám znemožnilo získávat veřejné zakázky.

Aktuálně.cz uvádí, že Jankovský je dosud spolumajitelem neprůhledné firmy F.T.I., která se zabývá pronájmem nemovitostí. Utajeným majitelem firmy je údajně vlastník šperkařské firmy Primossa Pavel Moravec. „Do 30 dnů od jmenování do funkce ministra bych to už měl mít vyřešené a já od toho půjdu pryč,“ uvedl ministr. Podle serveru hodlá do té doby také ukončit převody podílu a působení v dalších dvou firmách - Phar Service a Efhemos.

Jankovský si na úřad přivedl náměstka Michala Janebu, který vlastní dvě společnosti zabývající se realitní činností. Server rovněž uvádí, že zároveň figuroval ve firmě provozující hernu a kasino v centru Prahy. V době, kdy působil jako manažer luxusního pražského centra Millenium Plaza, zajišťovala ostrahu firma ABL, píše server.

Janeba v tom nevidí střet zájmů a vylučuje, že by se do nové funkce dostal právě díky známosti s lidmi z ABL. Stejně tak odmítl pochybnosti, že by ho mělo ve vysoké politice diskvalifikovat působení ve firmě provozující hazardní hry. Podle Aktuálně.cz teď setrvává ve dvou firmách - VN Property, která se zabývá správou vlastní nemovitosti, a AZ Institute, v níž zahájil převod svého podílu. Jankovský uvedl, že Janebu si nepřivedl na ministerstvo on, ale „předvybral“ ho tým lidí z VV.

Dobešův náměstek Hajn je ve firmě s utajenou strukturou, ministra to překvapilo

Aktuálně.cz dále píše, že v představenstvu firmy s utajenou strukturou Ecrypt SE podle obchodního rejstříku figuruje první náměstek ministra školství Dobeše Kryštof Hajn. „To je pro mě nová a neznámá informace, zeptám se ho na to,“ reagoval Dobeš. Hajna si prý vybral, protože ho zná jako dobrého manažera, který umí pracovat. „Nezastírám, že jsme se potkávali v ABL, kde jsme oba působili,“ uvedl. Podle Dobeše ale Hajn projevil své schopnosti už dříve: „Znám ho také ze studentského hnutí v devadesátých letech,“ řekl.

„Majitelem nejsem, majitele znám,“ reagoval Hajn na dotazy ohledně vlastnictví firmy Ecrypt SE. Zároveň však uvedl, že vlastníka nepožádá o převedení vlastnické struktury na transparentnější formu. Podle jeho písemného vyjádření jej působení v takto neprůhledné firmě nijak nedeklasuje pro práci ve vysoké politice. „Ke dni jmenování jsem nebyl členem statutárního orgánu žádné komerční společnosti,“ reagoval na dotaz Aktuálně.cz s tím, že za doby jeho působení ve firmě nebyla společnost ekonomicky aktivní.

Věci veřejné
Zdroj: ČT24