Češi zjistí, jací jsou řidiči, prostřednictvím televize

Praha – Jak se chovají ženy, muži, mladí i starší motoristé na českých silnicích, chce zjistit ministerstvo dopravy prostřednictvím televizní obrazovky. Ve spolupráci s Českou televizí, policií a společností AIMON připravuje pořad, při kterém budou diváci prostřednictvím SMS řešit složité dopravní situace. Ministerstvo věří, že tak získá statistiku, která mu pomůže ve snaze o snížení počtu nehod, jednotliví řidiči se zase dozvědí, jaké následky by jejich řešení jednotlivých situací měla.

„Je plno televizních show, které se zabývají vařením, zpíváním a tancováním, ale tak závažný problém, jako je dopravní nehodovost a její snižování, zatím nikdo tímto způsobem neuchopil,“ popsal vznik projektu jeho spoluautor Pavel Buršík ze společnosti AIMON.

Pořad Autoškola národa odvysílá ČT1 28. srpna ve 20:30. Termín je záměrný, jde totiž o poslední prázdninový víkend a tedy i období, kdy se lidé hromadně vracejí z dovolených. Hlasování bude anonymní. Výsledek ale bude zajímat dopravní policii. „Naše statistika se tvoří, až když dojde k dopravní nehodě, avšak toto nám může ukázat, jak se budou řidiči chovat v různých situacích,“ řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Situace, které budou muset vyřešit, zprostředkuje řidičům trojrozměrná simulace. Výsledky pro potřeby ministerstva dopravy zpracuje agentura Median. „I když průzkum bude anonymní a výsledky nebudou mít pro diváky žádné právní důsledky, chceme je identifikovat z hlediska věku a pohlaví,“ upozornil Buršík. Ukázat by se tak mělo, jak řeší různé situace jednotlivé kategorie řidičů a kdo se na silnicích chová nejhůře.

Pořadatelé si slibují účast tisíců řidičů, z nichž část pravděpodobně při postupném řešení dopravních situací získá trestné body za porušování zákona, někteří řidiči se mohou i virtuálně „vybodovat“.