Češi pomohli najít ukradený obraz za sto milionů dolarů

Praha - Čeští detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pomohli najít ukradený obraz italského barokního malíře Caravaggia za sto milionů dolarů. Dílo Kristovo zajetí z přelomu 16. a 17. století zmizelo před dvěma lety z ukrajinského muzea. Specialisté z ÚOOZ zjistili, že prodej obrazu se má dohodnout v Praze. Část organizované skupiny i ukradené dílo se pak podařilo zadržet v Německu.

Čeští detektivové nejdříve zjistili, že obraz, známý také jako Jidášův polibek, je ukrytý v Německu, Nizozemsku nebo Česku a že se ho pachatelé budou snažit prodat. Dále zjistili, že k prodeji mělo dojít mezi 27. únorem až 3. březnem letošního roku. 27. února skutečně do Česka přicestoval z Kyjeva jeden z podezřelých, který se ubytoval v centru Prahy a ještě týž den odpoledne začalo v jednom z luxusních pražských hotelů jednání o prodeji obrazu. Celý pobyt a pohyb podezřelých byl pečlivě sledován. Připraveni byli i příslušníci URNy - Útvaru rychlého nasazení.

Z obchodu nakonec sešlo, obě strany se nedohodly na ceně a prodávající nedovolil kupujícímu prohlídku. Suma, kterou kupující za obraz nabízel, tak zůstala tajemstvím.

Přestože k obchodu v Praze nakonec nedošlo a bylo téměř jisté, že to nebudou čeští detektivové, kdo bude zatýkat pachatele, nepřestal ÚOOZ na celé akci intenzivně spolupracovat. 25. června letošního roku pak byla část gangu zadržena při uzavření obchodu v Německu.