Lékový ústav zaplatil pokutu 2,3 milionu za sběr dat

Praha - Lékový ústav zaplatil pokutu 2,3 milionu korun za to, že vytvořil banku citlivých dat pacientů bez jejich souhlasu. Podle ochránců soukromí to udělal v rozporu se zákonem. Vznik rozsáhlé databáze napadla lékárnická komora, která vyzvala lékárníky, aby do ní data o pacientech neposílali. Informaci přinesl server Týden.cz.

„Můžu vám konečně potvrdil, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pokutu zaplatil,“ potvrdila serveru mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Hana Štěpánková. Centrální úložiště je jedním z největších projektů ve zdravotnictví posledních let. Lékový ústav plánoval, že každý pacient si bude moci na svém lékovém účtu zkontrolovat, kolik spotřeboval léků a zda dosáhl ročního ochranného limitu, po jehož překročení dostává od zdravotní pojišťovny peníze zpět. Pokud by mu některý lék nezabral nebo mu způsobil zdravotní komplikace, sám by to do své elektronické karty zaznamenal.

Nevhodnou kombinaci léků užívá až 120 tisíc pacientů

„Lidé přestanou užívat léky, které se navzájem bijí,“ uvedl jako další výhodu náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Podle průzkumu firmy InfoPHARM užívá nevhodnou kombinaci léků až 120 tisíc pacientů. „Současně to bude sloužit jako kontrolní nástroj. Lékaři totiž budou při každém podpisu na receptu pod drobnohledem,“ dodal Plíšek.

Přístup k datům v centrálním úložišti měli mít vedle pacientů také lékaři, lékárníci a zdravotní pojišťovny. Úložiště vzniklo loni v lednu, v provozu ale bylo jen do konce léta, pak jeho fungování zastavili ochránci soukromí. Sběr dat se podle nich děl nezákonně, nikdo z pacientů k němu nedal souhlas. „Ještě nikdy jsme se nesetkali s tak obrovskou databází citlivých údajů sesbíraných bez zákonného zmocnění,“ komentoval to tehdy šéf ÚOOÚ Igor Němec. O data se podle něj mohou zajímat například farmaceutické firmy, kterým poslouží k úpravě obchodní strategie. Citlivé údaje o problémech vlivných lidí by také mohly umožnit vydírání.

Ke sběru dat bude potřeba jednoznačný souhlas pacienta

Podle lékárníků postrádala databáze smysl, protože mapovala jen léky vydané na recept. Přípravky ve volném prodeji se nezabývala. Data, která stát doposud nashromáždil, proto nařídil Němec okamžitě zlikvidovat. Ministerstvo zdravotnictví proto začalo hledat cestu, jak zpětně projekt zlegalizovat. Připravilo novelu, kterou konzultovalo s ochránci soukromí. Ke sběru dat bude potřeba jednoznačného souhlasu pacienta, platit bude jen pět let. Všechny údaje budou chráněny bezpečnostními kódy jako v bance.

Na Slovensku se dají volně koupit léky s pseudoefedrinem, v Česku jsou k dostání jen na předpis.
Zdroj: ČT24