Špičky ruskojazyčné mafie stanou před soudem

Praha – Před městským soudem v Praze pokračuje hlavní líčení se špičkami ruskojazyčné mafie. Obžalováno je šest mužů, především ze zemí bývalého Sovětského svazu, a státní zástupce je viní z vražd i jejich příprav. Jedním z obviněných je také údajný „vor v zakoně“ Andranik Soghojan, který fungoval jako nejvyšší mafiánská autorita.

Všichni obžalovaní jsou spojováni mimo jiné s útoky v roce 2007. Soghojan si měl tehdy objednat vraždu arménského podnikatele. Na Václavském náměstí pak najatý vrah pobodal jiného Arménce a později zastřelil řidiče společnosti Sazka. Podle policie byla důvodem tolika vražd skutečnost, že se najatý vykonavatel v obou případech spletl a zabil špatnou osobu.

I po vrahově dvojnásobném omylu prý Andranik Soghojan za pomoci dalších obžalovaných v organizování pronásledování Arména pokračoval. Nepřestal až do loňského března, kdy skupinu zadržela policie. Největším úspěchem policejní akce Wolfram bylo chycení pravě Soghojana, který tehdy byl nejvýznamnějším mužem mezi zločineckými skupinami z bývalého Sovětského svazu.

Vor v zakoně před soudem (zdroj: ČT24)

Poprvé se před soud skupina dostala na konci června. Soghojan a další čtyři obžalovaní využili svého práva nevypovídat, a před soudem tak mluvil pouze šestý. Popřel, že by se snažili pronásledovaného arménského podnikatele zabít a uvedl také, že „voři v zakoně“ v Česku nemají žádné slovo.

Akce Wolfram vyvrcholila zatýkáním špiček ruskojazyčné mafie v Česku.
Zdroj: ČT24/Policie ČR