Nečas: Ministerstvo obrany už nesmí být „dojnou krávou“ pro privilegované firmy

Praha – Ministerstvo obrany už podle premiéra Petra Nečase nesmí být „dojnou krávou“ pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy. Vláda tuto praxi ukončí, řekl dnes po návštěvě úřadu. Firmy, které jsou prostředníky nákupů, podle něho parazitují na státu a nic nepřinášejí. Ministerstvo proto navrhne takovou změnu zákona, aby mohlo nakupovat přímo. Jednou z možností je zavedení úplně nového systému nákupu vojenského materiálu prostřednictvím Národního úřadu pro vyzbrojování. V srpnu by chtěl ministr obrany Alexandr Vondra zahájit forenzní audit majetkové správy rezortu. První výsledky by přitom měly být známy do čtyř týdnů.

Nečas se s Vondrou shodl, že korupce je jedním z největších problémů ministerstva, který se s ním vleče už od poloviny 90. let. Změny by mohla přinést například personální obměna vedení. Vondra už také představil nového náměstka a bývalého poslance Michala Hrbatu, který bude mít na starosti vzdělávání. Korupční prostředí budou hlídat i další instituce. Úřad pro dohled nad akvizicemi povede František Nadymáček, který ve funkci nahradil Romana Hoštu, odvolaného v souvislosti s podezřelými zakázkami Správy vojenského bytového fondu. Staronovou institucí bude Národní úřad pro vyzbrojování, který už fungoval v roce 2000. Povede ho zřejmě staronový ředitel Jaroslav Štefec.

Nejvýznamnější zásah chystá ministr do oblasti, kde armáda nakupuje přes prostředníky. Situace je daná zákonem z roku 1994, který podle Vondry umožňuje obraně nakupovat z ciziny přímo jen ve výjimečných případech. Nákupy omezuje na vlády zemí, od firem kupovat přímo nelze. Vondra chce nyní spolu s premiérem zákon změnit tak, aby si ministerstvo mohlo vybrat, jakým způsobem zakázku provede, aby byla co nejvýhodnější. Mezi zprostředkovatelské firmy patří Omnipol a MPI Group. Omnipol má údajně vazby na ministra financí Miroslava Kalouska, MPI Group prý profitovala na zakázkách za Bartáka. „My jsme nikdy nic špatného neudělali a chováme se podle zákonů této země. Jestli nebude šance, aby ministerstvo využívalo služeb obchodních organizací, tak je nebudeme poskytovat,“ reagoval generální ředitel společnosti Omnipol Michal Hon.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Petr Nečas:

„Považuji za nesmírně důležité a řekl bych klíčové, aby resort ztratil pověst jakési pomyslné dojné krávy, na které skupinka parazitujících firem různého typu, přes různé typy smluv a koncesí, může odsávat finanční prostředky daňových poplatníků.“

Jako příklad parazitování na resortu premiér uvedl jednání o pořízení čtyř dopravních letounů CASA. Zprostředkovatelská firma podle něj státu nijak nepomohla a prý od něj pouze inkasovala. Smlouva se podle Hospodářských novin bude možná měnit. O úpravu podmínek požádalo nadnárodní konsorcium EADS, které letadla vyrábí. Ministerstvo má možnost cenu kontraktu za 3,5 miliardy snížit. Námitku, že se na kontraktu podílel i předchozí ministr obrany Martin Barták nominovaný ODS, Nečas odmítl. Uvedl, že politickou zodpovědnost nese exministryně Vlasta Parkanová. Ta se ale proti Nečasově interpretaci ohradila. Uznala, že výhodnost nákupu vojenského materiálu přes české prostředníky může být sporná, ale v době nákupu letounů to nařizoval platný zákon: „Celou transakci tehdy schvalovala vláda, ve které seděli kromě mě i mimo jiné Petr Nečas a Alexandr Vondra.“

Kalousek dnes řekl, že nebude změně zákona o armádních nákupech bránit. Stát tím podle něj ale nic nezíská: „Rád s nimi pro to budu hlasovat, jen ze mě nikdo nemůže dělat pitomce a chtít po mně, abych věřil tomu, že to ty efekty přinese.“ Například stavební zakázky, které armáda zadává bez zprostředkovatelů, podle Kalouska ukazují, že problém není v zákoně, ale v „morální úrovni lidí, kteří v armádě odpovídají za zakázky“. Obchody přímo mezi státy jsou složité i podle Bartáka. „Je otázka, co se pak stane s českým obranným průmyslem,“ dodal.

Přípravu nové koncepce armády povede exministr Šedivý

Vondra dnes také premiéra seznámil s plány, které chce v armádě uskutečnit. Jde především o takzvanou bílou knihu, která má načrtnout dlouhodobou strategii resortu. Ministr proto na konci srpna představí tým odborníků, který novou koncepci armády vypracuje. V čele skupiny stane bývalý ministr obrany Jiří Šedivý. Do týmu chce Vondra pozvat i vojáky, civilní experty a zástupce opozičních stran. Bílá kniha má vycházet z nové bezpečnostní strategie Severoatlantické aliance, kterou připravuje tým vedený bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou.