Řidiči na přejezdech dávají pozor, nepozorní umírají

Praha – V červenci se stal na českých železničních přejezdech neobvykle nízký počet nehod – pod vlak vjelo pouze patnáct řidičů, o deset méně než loni. Statistiku zveřejnila Drážní inspekce. Oč nižší byl počet havárií, o to tragičtější byly následky, při těchto nehodách totiž zahynulo pět lidí – umírali při každém třetím střetu. Loni při výrazně vyšším počtu havárií přišlo o život rovněž pět osob.

Dalších čtrnáct lidí přišlo o život při tzv. střetnutí vlaku s osobou, když vstoupili před vlak do kolejiště. Většina těchto havárií má stejnou příčinu jako nehody na přejezdech – nepozornost, v některých případech ale jde o sebevraždu. Přes poměrně nízký červencový počet nehod na přejezdech zůstává letošní statistika podobných havárií i následných úmrtí vysoce nadprůměrná.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se na železnici letos zvýšil také počet nehod méně obvyklého rázu – srážek vlaků s dobytkem, který se zatoulal na trať. Celkem se od začátku roku staly už tři takové nehody, při kterých zahynulo šestnáct zvířat. Loni se srazily se skotem dva vlaky, v roce 2008 k žádné podobné havárii nedošlo.

Vydáno pod