Úplavice v Budějovicích skolila za den dalších 24 lidí

České Budějovice - Počet nemocných úplavicí v Českých Budějovicích stále roste. Kultivační vyšetření potvrdila do dneška onemocnění 54 osob, ze dne na den jich tedy choroba skolila 24. Klinické příznaky tohoto infekčního onemocnění uvádí přibližně 90 lidí. Až na dvě osoby všichni konzumovali 23. července v jedné z jídelen na okraji města bramborový salát. Zdroj onemocnění je ale podle slov ředitele krajské hygienické stanice Zdeňka Velikovského stále neznámý.

„Zaznamenali jsme zatím dvě kontaktní onemocnění, tedy případy, kdy nemocní přímo nekonzumovali salát, ale nakazili se běžným kontaktem od infikovaných příbuzných. Počty prokázaných onemocnění i osob s klinickými příznaky se ještě mohou měnit. Výsledky opakovaného vyšetření zaměstnanců stravovacího zařízení budou až v dalších dnech,“ uvedl ředitel. První kultivační vyšetření neprokázalo, že by někdo z nich byl zdrojem infekce.

Pracovníci odboru hygieny výživy i dnes pokračují v kontrolách stravovacího zařízení a některých surovin, z nichž byl salát připravován. Jídelna je stále zavřená. V pátek a v sobotu bylo v českobudějovické nemocnici ošetřeno 19 lidí s úplavicí, šest z nich bylo krátce hospitalizováno na infekčním oddělení. „Dnes bylo ambulantně ošetřeno dalších šest pacientů, všichni byli propuštěni do domácího léčení,“ řekl mluvčí nemocnice Jan Dušek.

Bacilární úplavice je jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. Vysoce nakažlivé průjmové onemocnění se může projevovat vysokými teplotami, bolestí břicha, bolestivým nutkáním na stolici, provázejí je vodnaté průjmy s příměsí hlenu a krve. Závažnost je ovlivněna věkem pacienta. Nebezpečná je rychlá dehydratace organismu. Zdrojem je nemocný člověk.