Ministerstvo odešle žádost o vydání Pitra počátkem příštího týdne

Praha - Ministerstvo spravedlnosti chce nejpozději počátkem příštího týdne odeslat do Švýcarska žádost o vydání zadrženého podnikatele Tomáše Pitra. Podle mluvčí úřadu Veroniky Ludvíkové ministerstvo nepředpokládá, že by využilo možnosti požádat švýcarské orgány o prodloužení osmnáctidenní lhůty. Švýcarská policie zadržela kontroverzního českého podnikatele minulé pondělí. Česká republika by tak měla mít možnost požádat o jeho vydání do konce příštího pracovního týdne.

„Ministerstvo spravedlnosti v současné chvíli shromažďuje a překládá všechny potřebné materiály a celou extradiční žádost by mělo mít připravenou k odeslání na konci tohoto nebo začátku příštího týdne,“ uvedla Ludvíková. Úřad tak podle ní nebude mít problémy lhůtu dodržet. Pitr vydání do ČR odmítl. Mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli uvedl, že jednání může trvat až rok. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila má Česko asi padesátiprocentní šanci na podnikatelovo vydání. Úřad již podle něj zaslal do Švýcarska oznámení, že bude o vydání podnikatele žádat.

Podle Pitrova advokáta Jana Křivánka ale porušuje Česko právo jeho klienta na spravedlivý proces a požaduje podnikatelovo vydání kvůli tomu, aby státním orgánům poskytl informace, kterými podle nich disponuje. Pitr stále trvá na své nevině. Ve Švýcarsku prý pobýval kvůli obavám o svůj život a čekal zde na vyřízení opravných prostředků ve svých trestních kauzách.

Podnikatel podle Křivánka dlouhodobě namítá, že proti němu vede ČR trestní stíhání kvůli tomu, „aby na něj byl vyvíjen nátlak ohledně záležitostí jeho majetku a jeho obchodních aktivit a dokonce ohledně poskytnutí důvěrných informací, z jejichž držení je podezříván“. Podle médií totiž dlouhou dobu spolupracoval se zavražděným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Spekuluje se i o tom, že je majitelem takzvaného Mrázkova archivu. Může tak mít informace o jeho napojení na další zločince, ale i na české politiky a podnikatele. Mrázek prý také na vlivné osobnosti shromažďoval kompromitující materiály.

Pitr byl v ČR dvakrát pravomocně odsouzen. Poprvé za daňové delikty v roce 2006 k výkonu pětiletého trestu, do věznice ale nenastoupil, uprchl a skrýval se v zahraničí. Letos v dubnu byl pak pravomocně odsouzen v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Soud zrušil jeho předchozí pětiletý trest a udělil mu souhrnný trest šest let. Se spolupachatelem vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit a způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.