Úplavice v Budějovicích prokázána už u 60 lidí

České Budějovice - Počet lidí, u kterých se v Českých Budějovicích projevily klinické příznaky úplavice, vzrostl již na 110. Do dnešního dne vyšetření potvrdilo tuto nakažlivou nemoc u 60 z nich, tři lidé se nakazili kontaktem s infikovanými osobami. Ve srovnání s včerejším dnem přibylo šest pacientů. Epidemioložka Marcela Fryšová odhaduje, že infekce dojde tento týden svého vrcholu. Dál by se počet pacientů neměl významně zvyšovat.

„Denní nárůsty už nejsou tak vysoké jako ze začátku,“ soudí Fryšová. Zájem o vyšetření mají stále lidé, kteří v pátek 23. července konzumovali v jedné z českobudějovických jídelen bramborový salát s řízkem. Vydáno tehdy bylo 170 porcí. Většina z těchto strávníků měla potíže hned o následujícím víkendu. Na základě informací ze sdělovacích prostředků a šetření hygieniků v podnicích, jejichž zaměstnanci se v jídelně stravovali, přicházejí až nyní a nechají se vyšetřit," uvedla. Inkubační lhůta u infekce trvá zhruba pět dnů. Choroba může trvat delší dobu.

Konečné výsledky opakovaných vyšetření sedmi zaměstnanců stravovacího zařízení budou k dispozici nejdříve koncem týdne, možná i později. Podle dosavadních laboratorních zjištění jsou výsledky kontrolních kultivačních vyšetření zaměstnanců negativní. Zdroj onemocnění se tedy zatím nepodařilo prokázat, shrnul šéf krajských hygieniků. Ti čekají i na výsledky stěrů z prostředí stravovacího zařízení. Jídelna bude minimálně do konce týdne zavřená.