„Véčkaři“ chtějí do Senátu Zieleniece, Vocelku i Stránského

Praha - Grémium Věcí veřejných dnes večer potvrdilo jména kandidátů do podzimních senátních a komunálních voleb. V Praze vyšlou do boje o horní komoru parlamentu exministra zahraničí Josefa Zieleniece, bývalého šéfa Státní opery Jaroslava Vocelku a lékaře a publicistu Martina Jana Stránského. Zbylé kandidáty strana představí na čtvrteční tiskové konferenci.

Na rozdíl od uchazečů o post v senátu mohli lídry do komunálních voleb vybírat registrovaní příznivci strany v online hlasování na webu. Práva na hlasování ve stranických primárkách využilo asi 3500 lidí z celkového počtu okolo 20 000 „véčkařů“.

Pozice lídrů komunálních kandidátek muselo taktéž schválit dnešní grémium. Podle mluvčí strany Petry Hrušové většinou ponechalo ty vedoucí listin, které vybrali příznivci strany. Učinili prý pouze několik změn. K jedné tak došlo na liberecké kandidátní listině, kde vítězku online hlasování Annu Švejdovou nahradil Petr Černý, přestože skončil v internetovém hlasování na druhém místě. Podle Hrušové se Švejdová kandidatury na libereckou primátorku sama vzdala ve prospěch svého stranického kolegy.

Jasným jménem by měla být hlavní tvář komunálních voleb a kandidátka na pražskou primátorku Markéta Reedová. V boji o magistrát ji v dalších z celkem sedmi volebních obvodů doplní například někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Marie Hakenová-Ulrichová, zastupitelka na Praze 1 Jana Pařízková či člen grémia VV Dalibor Sadovský.