Turisté vyhledávají památník v Letech

Praha/Písek - Takový zájem, jaký je v současné době o návštěvu zrekonstruovaného Památníku obětem romského holocaustu v Letech u Písku, místní lidé rozhodně nečekali. V červenci počtem turistů předstihl dokonce památník Ležáky a také dosud nejvyhledávanější Lidice. Přitom donedávna zavítali do Let jen dvakrát do roka účastníci pietních akcí, a to jen při Mezinárodním dni Romů a při výročí odhalení.

Areál památníků v Letech nabízí možnost návštěvy na kole, autem i pěšky po naučné stezce. Během jednoho dne navštíví letos v létě památník i devadesát lidí. Doby, kdy se areál kvůli pietním akcím kosil jen dvakrát za rok, jsou pryč. Podle správce Památníků Lety Josefa Volfa se dnes tráva seká každý týden. Lidé Lety navštěvují i proto, že o památníku slyšeli v médiích. „Je to součást naší republiky a naší společnosti,“ připomíná návštěvník Milan Bušek z Prahy. „Památník zavírám tak kolem půl osmé a návštěvníci přijíždějí odpoledne, ale také ráno,“ říká Josef Volf. 

Jen během července vidělo novou expozici téměř tři a půl tisíce lidí. Památník obětem romského holocaustu je už od loňského roku pod správou Památníku Lidice. A ani ten si, co se týká počtu prázdninových návštěvníků, letos nevede špatně. Sousoší Marie Uchytilové v Lidicích připomíná osud zavražděných dětí. Pavel Horešovský přežil. V den lidické tragédie mu bylo teprve šestnáct dní. „Je velice důležité tuto skutečnost připomínat, aby se ta věc neopakovala,“ uvádí Pavel Horešovský.   

Reportáž Kristiny Vrkočové a Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Do Lidic jezdí zhruba čtyřicet tisíc lidí ročně. Na rozdíl od Let a Ležáků sem míří hlavně organizované zájezdy studentů a seniorů a také cizinci. „Jsou to tradičně návštěvníci ze Spolkové republiky Německo, dále z Beneluxu a ze skandinávských zemí,“ vypočítává ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl. 

Zájem lidí by se mohl ještě zvýšit za dva roky při 70. výročí vypálení Lidic a Ležáků. Půjde taky o jednu z posledních příležitostí setkat se s lidickými matkami – nejmladší z nich je osmdesát čtyři let.

Vydáno pod