V Roztokách bude vědeckotechnický park za půl miliardy

Praha - V Roztokách u Prahy vznikne nový vědeckotechnický park s podnikatelským inkubátorem a centrem pro transfer technologií. Stavba si vyžádá půlmiliardovou investici a zaměstná až 150 špičkových odborníků. Základní kámen ve středu slavnostně poklepal senátor Jiří Dienstbier a další hosté, stavba má být dokončena v září příštího roku. Zakladatelem a iniciátorem vzniku Vědeckotechnického parku Roztoky je společnost Trigema.

„Nové středisko výzkumu a vývoje nabídne své služby nadějným i zavedeným firmám především z oblasti automobilového průmyslu, ale také výzkumníkům a vývojářům ze strojní fakulty ČVUT,“ uvedl mluvčí agentury CzechInvest Jiří Sochor. Vědeckotechnický park má celkovou užitnou plochu 4200 metrů čtverečních. Ve spolupráci s ČVUT a podnikatelským sektorem se chce zabývat výzkumem a vývojem spalovacích motorů pro automobily, motorů s alternativními pohony i konstrukcí vozidlových převodovek.

„Hlavním úkolem právě vznikajícího vědeckotechnického parku bude poskytnout partnerům unikátní prostředí pro rozvoj jejich inovačních aktivit a poskytování kapacit pro účely aplikovaného výzkumu a vývoje,“ uvedl hlavní manažer projektu Hugo Jandl.

142 milionů půjde z operačního programu Podnikání a inovace

Pověřená generální ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová upozornila, že výstavbu energeticky úsporné budovy a její vybavení nejmodernějšími technologiemi finančně podpoří operační program Podnikání a inovace, a to částkou 142 milionů korun: „Kombinace snižování provozních nákladů, kterou investor zajistil díky projektu energeticky šetrné budovy, a spolupráce s akademiky, jež přinese do komerční sféry další inovativní nápady, jsou tou nejlepší investicí, kterou mohl vědeckotechnický park do svého startu získat.“