Šťávova společnost chce, aby stát zlikvidoval skládku na jejím pozemku

Prachatice - Okresní soud v Prachaticích dnes zahájil projednávání sporu mezi českým státem a společností Panství Bechyně. Firma, kterou založil podnikatel Josef Šťáva známý též z kauzy Diag Human, po státu požaduje likvidaci skládky jedovatých odpadů v obci Lhenice. Celý areál se nachází na pozemku patřícím Šťávově společnosti, odpad tu však zbyl po předcházejícím majiteli Enviro Technology Today.

Skládka nebezpečného odpadu v Lhenicích vznikla už v roce 1995. Enviro Technology Today (ETT) tehdy do areálu skládky navezla několik tun zeminy, která obsahuje karcinogenní látku PCB. Od státu získala peníze na likvidaci toxického odpadu, žádné kroky však nepodnikla. Areál od ní koupila společnost Panství Bechyně; ta nyní poté, co firma ETT zanikla a byla vymazána i z obchodního rejstříku, po státu požaduje likvidaci celé skládky. Zástupci Šťávovy společnosti u soudu argumentují zákonem, podle kterého věc po zlikvidované společnosti patří státu.

Představitelé státu, obce i kraje považují vzniklou situaci za absurdní. „Nevím, proč by stát měl řešit chybu v dojednání dvou společností,“ konstatoval Zdeněk Prokopec z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dodal, že zmiňovaný zákon se skutečně zneužít dá, a je podle něj povinností státu zneužití zabránit. Žalující společnost se k případu zatím vyjadřovat nechce, dodal právní zástupce Panství Bechyně Pavel Šedivý.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Zahájené líčení bedlivě sledují úředníci; v Česku je skládek po zaniklých firmách několik desítek. Lhenickým jde ale především o vyčistění jejich katastru. „Pro nás je nejdůležitější, aby to z katastru obce zmizelo, a je nám v podstatě jedno, jestli to bude likvidovat firma nebo stát,“ řekla starostka Marie Kabátová.

Vydáno pod