KSČM: Důvěru vládě nedáme, antikomunistické postoje jsou ubohé

Praha - Komunisté podle očekávání nevysloví důvěru koaliční vládě premiéra Petra Nečase (ODS). Výkonný výbor ÚV KSČM má za to, že programové prohlášení vlády je obecné a nevyvážené. Za „ubohost“ pak KSČM označila antikomunistické postoje nynějšího koaličního kabinetu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Vláda v úterý 10. srpna předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Ve středu schválil kabinet své programové prohlášení, jemuž dominují snahy zabránit dalším propadům veřejných financí, reformovat důchodový systém a zdravotnictví či zvýšit transparentnost veřejných zakázek a omezit korupci.

Vláda, jejíž vedení se tento týden účastnilo pohřbu Milana Paumera, člena protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů, se také vyslovila pro uznání protikomunistického odboje. Komunisté dnes označili „demagogickou snahu nové vlády odvést pozornost od ekonomických a sociálních problémů oficiální podporou nenávistného antikomunismu“ za „ubohost“.

Podle názoru vedení KSČM ani jedna ze tří koaličních stran nemá jasný program ani představu, jak vyvést ČR z hospodářské krize. Vláda tak podle komunistů pokračuje ve stejné politice, která zemi do krize přivedla. KSČM proto odmítá, aby hlavní tíhu důsledků špatné politiky nesli „obyčejní poctiví pracující, sociálně znevýhodněné skupiny obyvatel, lidé s nízkými a středně vysokými příjmy, ti, kteří vytunelování českého hospodářství, zadluženost a hospodářskou krizi nezavinili“. Dělníci, zaměstnanci, živnostníci, odboráři, mladí, zdravotně postižení i důchodci prý proto budou mít plnou podporu KSČM při obraně svých práv.

Komunisté také zopakovali, že jsou proti nejnovější podobě českého zapojení do protiraketové obrany USA. V ČR by mohlo už v příštím roce vzniknout středisko včasného varování systému, který by se měl v budoucnu stát součástí protiraketové obrany celé Severoatlantické aliance.