Albatrosem na Křivoklát, Ušatou do Krumlova, Bejčkem do Náchoda – pára je všude

Praha – O prvním srpnovém víkendu vyjede na koleje řada historických vlaků. Soupravou s parní lokomotivou v čele se budou moci milovníci železniční nostalgie svézt například z Prahy na Křivoklát, z Volar do Českého Krumlova, z Hradce Králové do Náchoda nebo z Telče do Slavonic. Na kolejích budou k vidění i výletní vlaky vedené historickými dieselovými lokomotivami nebo motorovými vozy.

Souprava Křivoklátského expresu se v sobotu vydá na Křivořezání z pražského branického nádraží přes Smíchov a Beroun do Křivoklátu, bude možné svézt se i dále až do železničního muzea v Lužné. V čele vlaku se tradičně objeví velká rychlíková lokomotiva 498.022 Albatros. Za zpáteční jízdenku na Křivoklát zaplatí cestující 240 korun.

Nedávno znovu zprovozněná parní lokomotiva 464.008 Ušatá se objeví v čele vlaků Josef Seidel a pplk. Josef Mašín, které budou součástí celoprázdninového Jihočeského léta s parou. V sobotu pojede historická souprava ráno z Volar do Českého Krumlova a odpoledne z Krumlova do Nového Údolí. V neděli vyrazí vlak z Volar do Polné na Šumavě, který na své dopolední cestě zajede také do Nového Údolí. Zpáteční cesta povede již přímo do Volar. Za zpáteční jízdenku na obou cestách zaplatí zájemci 200 korun.

Pokračuje také Parní léto na Vysočině, jehož symbolem je malá parní lokomotiva 310.922 Kačenka. V sobotu budou pokračovat oslavy slavonického trojmezí, v neděli na ně naváže akce Dětský den s Elfíkem. Za cestu z Telče do Slavonic zaplatí zájemci 40 korun.

První sobotu v měsíci vyráží tradičně na svoji cestu také vlak Primátor z Hradce Králové přes Jaroměř do Náchoda. V neděli potom pojede parní vlak z Hradce Králové do Dvora Králové. V jejích čele bude k vidění parní lokomotiva 423.0145 Velký bejček. Společnost železniční výtopny Jaroměř, která jízdu pořádá, prodává jízdenky přímo ve vlaku, za zpáteční lístek zaplatí cestující 200 korun.

Parní lokomotivy se objeví také na jízdách Bezdružického parního léta z Pňovan do Bezdružic nebo na tzv. Kolešovce – muzejní trati z Lužné do Kolešovic.