Úplavice v Budějovicích se z jídelny nerozšířila

České Budějovice – Zdroj úplavice, která se v posledních dnech rozšířila v Českých Budějovicích, už se zřejmě nepodaří dohledat. Ani opakované testy neprokázaly, že nákaza pocházela od zaměstnanců jídelny, ve které pacienti konzumovali bramborový salát. Počet lidí, u nichž se projevily klinické příznaky bacilární úplavice, vzrostl na 121. Do dnešního dne vyšetření potvrdilo nakažlivou nemoc u 68 z nich.

„Podle dosud známých výsledků opakovaných laboratorních vyšetření biologických vzorků pracovníků kuchyně, ani podle dosud vyšetřených vzorků potravin, či stěrů z prostředí kuchyně, se nepodařilo zdroj onemocnění prokázat. Konečné výsledky laboratorních vyšetření bychom měli mít k dispozici v pondělí,“ uvedl ředitel krajské hygienické stanice Zdeněk Velikovský.

Krajská epidemioložka Marcela Fryšová uvedla, že v případě dalšího navyšování počtu pacientů už půjde jen o jednotlivce. „Už by to nemělo stoupat o desítky. Není to nijak dramatické, lidé by se neměli bát cestovat do jižních Čech,“ prohlásila. Ojedinělé případy pacientů, kteří 23. července snědli v jedné z českobudějovických jídelen salát s řízkem, nahlásili hygienikům i z jiných okresů, třeba z Táborska. Vydáno ho tehdy bylo 170 porcí. Většina z těchto strávníků měla potíže hned o následujícím víkendu. Inkubační lhůta u infekce trvá zhruba pět dnů. Choroba může trvat delší dobu.

„I opakovaná vyšetření sedmi zaměstnanců stravovacího zařízení jsou negativní, žádný z nich nebyl zdrojem infekce,“ řekla Fryčová a dodala, že se už asi zjistit nepodaří. Zdroj se nepodařilo najít ani v bramborách, v zelenině, ve vodě či v jogurtu. Bakterie se navíc ničí vysokou teplotou. V kuchyni podle vedoucího nikdo kromě zaměstnanců nebyl. Teoreticky může úplavici přenášet i hmyz, v tomto případě je to ale velice nepravděpodobné.