Švýcaři chtějí kvůli privatizaci výslech členů Zemanovy vlády

Praha - Švýcarská prokuratura požádala o výslechy členů Zemanovy vlády kvůli privatizaci Mostecké uhelné z konce 90. let. Podle nejvyššší státní zástupkyně Renaty Vesecké by se měly uskutečnit v následujícím měsíci. Švýcarští vyšetřovatelé se vyvedením miliardových částek ze státního podniku zabývají tři roky. Už v březnu letošního roku uvedli, že mají k dispozici konkrétní informace o tocích peněz, které putovaly na zahraniční konta. Podle informací ČT navíc narazili na další případy, které mohou mít s tunelováním Mostecké uhelné souvislost. Čeští státní zástupci na případu se švýcarskou stranou spolupracují. Už na jaře do země předali písemné materiály, které nyní doplní výslechy.

„V této trestní věci probíhá šetření jak na základě orgánů švýcarských, tak českých. V současné době byla v rámci vzájemné právní pomoci česká strana požádána o výslech představitelů vlády z roku 1999,“ potvrdila ČT Vesecká. Jednotliví politici se výslechu nebrání, tvrdí ale, že nemají tušení, jaké informace by mohly být policii prospěšné. „Já nevím, jaké jsou mezinárodní zvyklosti, a nevím, zda by Švýcarsko reagovalo na žádost ČR kladně a poskytlo výslechy členů vlády,“ reagoval tehdejší 1. místopředseda vlády Vladimír Špidla (ČSSD).

Podle policie byla v roce 1998 Mostecká uhelná ovládnuta pomocí peněz, které se měly ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Miliardové částky ale místo toho odešly na zahraniční účty. Švýcaři podezřívají v souvislosti s privatizací podniku z praní špinavých peněz a z takzvaného nekalého hospodaření s veřejnými zájmy sedm lidí. Ty samé v minulosti vyšetřovala česká policie, případ se jí ale nepodařilo dotáhnout do konce a před dvěma lety ho odložila. Teprve poté se do věci vložili Švýcaři, kteří na část vyvedených peněz narazili.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, a.s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Společnost několikrát změnila vlastníka. V roce 1998 v ní největší podíl patřil Appian Group. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Central Europe Development Investment Funds PCC Limited koupili Antonín Koláček, Luboš Měkota, Petr Pudil a Vasil Bobela, v roce 2006 pak své podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku. Ve stejném roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.

Ovládnutí Mostecké uhelné
Zdroj: ČT24