Řidiči do 0,24 promile alkoholu v krvi nemusejí být potrestáni

Praha - Řidič, který od příštího týdne při kontrole nadýchá do 0,24 promile alkoholu, nemusí být nijak potrestán. Dopravní policie totiž na základě stanoviska ministerstva zdravotnictví o tom, že tato hladina nemůže řidiče ovlivnit za volantem, chystá vnitřní pokyny, podle kterých by se už podobné případy vůbec nedostaly ke správnímu řízení. Podle policie to ale neznamená, že by se tím prolomila zákonná nulová tolerance alkoholu pro řidiče.

Závazné stanovisko expertů ministerstva zdravotnictví (MZ) potvrzuje, že do hranice 0,24 promile alkoholu nelze prokázat ovlivnění řidičova chování za volantem. Hranice odpovídá zhruba jednomu velkému desetistupňovému pivu. Toxikolog Zikmund navíc připomíná, že řada lidí může mít alkohol v krvi z různých pochutin či léků, a nikoliv z toho, že by pili alkohol. Policie doteď případy, kdy naměřili řidiči do 0,24 promile alkoholu v krvi, sice posílala úřadům, ty je ale v devadesáti procentech stejně odložily. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky tak dochází ke zbytečné administrativní zátěži.

Šéf dopravní policie Leoš Tržil pošle v pondělí svým podřízeným pokyny, které věci mají sledovat – například jestli dotyčný je schopen komunikovat, jak komunikuje a jak se vůbec chová. Problémem ale je, že každý odbourává alkohol různě. Česká televize změřila alkohol v krvi 34letému muži, který vypil jedno pivo. Přístroj ukázal po čtvrt hodině 0,12 promile, po dalších pěti minutách 0,11 promile. Tržil proto uvažuje i o tom, že by řidiči sepsali prohlášení, že alkohol skutečně nepili. Ze sepsání krátké věty by se podle Tržila dalo také vyvodit, jestli je řidič pod vlivem alkoholu či ne. Věc chce ještě probrat s ministrem vnitra. Vedoucí správního oddělení pražského magistrátu Milan Hubka ale poukazuje na to, že policisté nejsou znalci a jejich názor je subjektivní.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

V Česku ale i nadále nulová tolerance k alkoholu za volantem pořád platí. Přesto to stovky řidičů stále porušují. Během prvního letošního půl roku řidiči s obsahem alkoholu do jednoho promile zavinili 735 nehod, zahynulo 8 lidí. Nad 1 promile to bylo 1 487 nehod a 23 mrtvých.

Řidič popíjí pivo
Zdroj: ČT24