Sever Čech je pod vodou, záchranáři hlásí čtyři oběti

Frýdlant - Velká voda, která dnes zaplavila především severní Čechy, má na svědomí i lidské životy. 34letého muže v Lindavě na Českolipsku strhl proud, další muž se utopil v Dětřichově, jeho tělo ale záchranáři zatím nenašli. Voda si také vyžádala dvě oběti v obci Raspenava, kde utonul 83letý muž ve vlastním domě a další tělo našli místní hasiči. Situace v Libereckém kraji zůstává kritická, platí stav nebezpečí. Pomáhat musí i armáda, protože hasiči přes velké nasazení přestávali situaci zvládat. Stav nebezpečí vyhlásil na Děčínsku také Ústecký kraj. ČEZ vyhlásil kalamitu ve třech okresech, na řadě míst nejezdí vlaky, uzavřeny jsou některé silnice. Velká voda přitom sužuje i další oblasti v Česku. Meteorologové předpovídají, že vydatně pršet má do půlnoci z dneška na neděli, pak se mají deště posouvat na východ a severovýchod a slábnout.

„Vyhlášení stavu nebezpečí nám umožňuje povolat posily z okolních krajů, armádu a zapojit i techniku soukromých firem, dovoluje nám také některé oblasti pro lidi zcela uzavřít,“ řekl liberecký hejtman Stanislav Eichler. Hejtman odhadl, že evakuovaných lidí je kolem dvou tisíc. Na území kraje zasahuje kolem 55 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Těm sekundují dva armádní vrtulníky, nasazeni byli také vojáci a technika.

Do Libereckého kraje odletěl také ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), náčelník generálního štábu Vlastimil Picek i ministr vnitra Radek John (VV). Na cestu do zaplavených oblastí se chystá také premiér Petr Nečas (ODS).

Frýdlant, jedno z nejhůře zasažených míst, zůstává od dnešního dopoledne doslova odříznutý od světa. Centrum města zaplavila voda do výšky půldruhého metru. Podobné množství vody bylo ve městě podle kronik naposledy někdy v 19. století. Záchranáři museli evakuovat asi tisícovku lidí. „Evakuovali jsme chalupáře i dětský tábor,“ řekl starosta Dan Ramzer.

Petr Nečas, předseda vlády:

„Chtěl bych vyjádřit svou účast všem našim spoluobčanům, kteří jsou postiženi těmito povodněmi, a jednoznačně je ujistit, že vláda bude věnovat tomuto problému maximální úsilí. Samozřejmě poté, co jednotky integrovaného záchranného systému pomohou v zachraňování obyvatel, bude vláda věnovat maximální pozornost obnově celého území.“

K co možná nejrychlejšímu opuštění obce vyzvala policie také obyvatele Nové Vsi na Liberecku. Hráz přehrady Mlýnice na Albrechtickém potoce u Mníšku totiž přetékala a hrozila protržením. „Policie žádá všechny občany, kteří se v inkriminovaných místech nacházejí, aby co nejdříve odjeli a opustili svá obydlí,“ varovala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Za pomoci vrtulníku evakuovali záchranáři také obyvatele Chrastavy na Liberecku. Voda zde zatopila centrum obce a na některých místech vyhnala lidi na střechy domů. Kmen stromu, který ráno poblíž Chrastavy spadl na vlak jedoucí ve směru z Liberce do Žitavy, sice nikoho nezranil, přerušil ale dopravu na frekventované trati z Liberce na Hrádek nad Nisou a dál do Německa.

Desítky domácností v oblasti, které měly to štěstí a neskončily pod vodou, se ocitly bez dodávek elektrického proudu. Řadu z nich odpojili energetici preventivně. Kvůli výpadkům proudu vyhlásila společnost ČEZ kalamitní stav pro okresy Liberec, Česká Lípa, Děčín.

Minutu po minutě se zhoršuje také situace v Ústeckém kraji. Na dvou místech na Kamenici a Mandavě zde platí třetí povodňový stupeň. Voda stále stoupá a některé silnice už jsou neprůjezdné. Na Děčínsku hasiči evakuovali Hřensko a řada dalších obcí zůstává odříznutá od světa. Zaplavená je část Varnsdorfu i České Kamenice.

Aktuální informace o stavu na českých tocích sledujte zde.

Voda přišla do severních Čech velmi rychle. Třeba v Mníšku dosahovala ještě krátce po půlnoci hladina Jeřice pouhých 22 centimetrů, v sedm ráno už zde naměřili přes čtyři metry. V regionu bylo za posledních 24 hodin místy naměřeno až 190 milimetrů srážek.

Vážná situace nicméně panuje i v dalších částech republiky. Třetí stupeň ohrožení platí na řekách západě i východě Čech a také na Vysočině.

Pršet bude na území Česka nejspíš během celého dnešního dne. V noci na zítřek by ale podle informací Českého hydrometeorologického ústavu měly srážky od jihozápadu postupně ustávat a hladiny řek by mohly začít klesat.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24