Svoboda si kvůli domu v Dejvicích stěžuje u Ústavního soudu

Praha - Bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda podal ústavní stížnost kvůli majetkovému sporu o dům v pražských Dejvicích. Píše o tom deník Právo. Svoboda se soudí s charitativními organizacemi. Obě strany sporu tvrdí, že je majitelka nemovitosti v závěti určila jako dědice. Loni v listopadu soud Svobodovu žalobu zamítl. Úřadující šéfka KDU-ČSL Michaela Šojdrová Svobodu vyzvala, aby pozastavil své členství ve straně. Předseda pražských lidovců Marián Hošek se zase vyjádřil, že by měl Svoboda zvážit svoje setrvání ve straně.

Podle mluvčí Ústavního soudu Jany Pelcové podal Svoboda 20. července stížnost směřující proti rozsudku Městského soudu v Praze. Ten letos v červnu zamítl odvolání státu coby vedlejšího účastníka sporu. Tím soud v podstatě učinil tečku za bojem o pozůstalost. „Stěžovatel žádá zrychlené řízení kvůli naléhavosti a odůvodňuje to tím, že napadeným usnesením bylo narušeno jeho právo na spravedlivý proces,“ řekla mluvčí Ústavního soudu Pelcová. Svoboda, jeho právní zástupce a další účastníci sporu se k věci odmítli vyjádřit.

Během sporu obě strany shodně tvrdily, že je majitelka domu v závěti určila jako dědice. Soud ale v listopadu loňského roku zamítl Svobodovu žalobu a politik po dlouhých letech sporů oznámil, že boj o dům vzdává.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových jako vedlejší účastník řízení ale s rozsudkem obvodního soudu nesouhlasil a odvolal se. Svoboda pak prostřednictvím svého advokáta poslal k soudu písemný souhlas s odvoláním. Bez toho by spor o činžovní dům skončil v neprospěch exšéfa lidovců. Následně však Svoboda vydal prohlášení, že svůj souhlas s odvoláním stahuje. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na svém podaném odvolání trval.