S následky dešťů se potýkají i na Plzeňsku, Pardubicku či Vysočině

Praha – Česko sužují vydatné deště, po kterých se zvedly hladiny řek a na řadě míst způsobily lokální záplavy. Zdaleka nejhorší je ale situace na severu Čech v oblasti Frýdlantska. Záchranáři potvrdili, že si záplavy právě v tomto regionu vyžádaly dva lidské životy. Hladiny řek se zvedly také na Plzeňsku či Vysočině. Dále stav ohrožení platí dvou místech v Jihočeském kraji. Na rozvodněné toky by neměli vyjíždět vodáci. Meteorologové očekávají, že pršet bude i dnes, během noci na neděli by srážky měly ustávat.

Na Plzeňsku platí třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, na řece Úhlavě v Tajanově. Kvůli situaci se sešla dopoledne povodňová komise, rozvezeny byly pytle s pískem ke dvěma ohroženým domům v Tajanově a dvěma v sousedním Kalu. Druhý povodňový stupeň (pohotovost) pak platí na řece Klabavě ve Hrádku. Voda zkomplikovala průběh festivalu Muzika v Hrádku u Rokycan. Problémy s vodou nakonec vyřešilo jedno čerpadlo. V kraji pršelo a stále prší v oblasti Šumavy. Po noci nejvíc srážek v regionu naměřily právě stanice kolem pramenů Úhlavy - Železná Ruda, Hojsova Stráž, Čachrov a Klatovy.

Na Chrudimsku vyhnal déšť děti z letního tábora v Rabštejnské Lhotě. Hasiči museli evakuovat asi sto deset lidí. Voda vyhnala také asi šedesát dětí ze skautského tábora v Šiškovicích. Tábory musely být předčasně ukončeny. V regionu se velká voda prohnala asi 14 obcemi a zaplavila desítky domů. Hasiči pomáhají lidem čerpat vodu a odstraňovat bahno. Policisté silnici mezi Rabštejnskou Lhotou a Čejkovicemi uzavřeli.

Z dětského letního tábora poblíž Červené Řečice na Pelhřimovsku bylo kvůli rozvodněné řece preventivně evakuováno 23 dětí. Byly ubytovány v základní škole. V obci také hasiči za pomoci člunu evakuují dva lidi z chaty. Vytrvalý déšť nadále způsobuje růst výšky hladin vodních toků na Vysočině. Druhý stupeň povodňové aktivity platil po 22:00 už na sedmi místech v kraji. Zatím není hlášeno žádné zranění.

Druhý povodňový stupeň hlásí i řeka Sázava ve Světlé nad Sázavou, Sázavka v Josefodole a Doubrava ve Žlebech. Nezkušení vodáci by se na řeku raději neměli pouštět. Kromě zatopených sklepů, nejvíce na Havlíčkobrodsku, ale nevznikly v regionu větší škody.

Aktuální informace o stavu na českých tocích sledujte zde.

V Jihočeském kraji platí stav ohrožení na Černovickém potoku v Tučapech na Táborsku a na Lužnici v Bechyni. Hladina večer výrazně stoupla po celodenním dešti. Hasiči čerpají vodu ze sklepů. Druhý stupeň povodňové aktivity je vyhlášený na Nežárce v obci Lasenice, první stupeň vyžadující bdělost platí na dalších několika řekách v kraji. Nejvážnější situace je podle hasičů na Táborsku u obcí Lejčkov a Oblajovice, kde hrozí vylití rybníků.

Blesková povodeň potrápila i Olomouc. Říčka Nemilanka tam zaplavila městskou část Slavotín. Pod vodou se ocitly zahrádky, zatopena byla jedna restaurace a voda vtrhla i do základní školy. Třídy naštěstí neponičila. Hůř dopadl dvě stě metrů vzdálený sportovní areál - voda zdevastovala umělé hřiště za 2,5 milionu korun.

Vyšší povodňový stupeň na řekách znamená i větší nebezpečí pro vodáky, kteří je sjíždějí. Zdaleka ne všichni jsou dostatečně opatrní a vystavují sebe i svoje spolujezdce obrovskému riziku. Nebezpečné jsou i řeky za normálních okolností vhodné i pro začátečníky. V případě povodňového nebezpečí může zákaz sjíždění řeky vyhlásit povodí nebo obecní úřady. Podle jejich zkušenosti to ale nemá smysl. Uhlídat vodáky, aby ho dodržovali, nebo je dokonce pokutovat, je nemožné. „Tak jako nedodržují řidiči dopravní značky, nebudou je dodržovat ani vodáci,“ uvedl František Paták, starosta Dráchova. Právě jez na řece Lužnici v Dráchově patří k těm nebezpečným. Podle dostupných informací zde dosud zemřelo nejméně sedm lidí. Mezi další nebezpečné jezy na Lužnici patří Pilař, Čejnov nebo Soukeník. Vodácké centrum na Sázavě přestalo půjčovat kvůli velké vodě kanoe. Zájemci dostanou pouze raft, a pokud voda vystoupá až na 230 centimetrů, nebudou moci vyjet vůbec.

Jez
Zdroj: ČT24