Vydatné deště budou zhruba do půlnoci

Praha - Vydatné deště mají sever a západ Čech sužovat zhruba do dnešní půlnoci, ve druhé polovině noci z dneška na neděli a v neděli se posunou směrem k východu a severovýchodu a budou slábnout. Zejména Liberecký a Ústecký kraj postihly po dnešních nočních a celodenních deštích ničivé záplavy, které si vyžádaly zřejmě již tři oběti. V krajích byl kvůli přírodnímu živlu vyhlášen stav nebezpečí.

„Do půlnoci pořád musíme počítat s tím, že zejména právě v severní části západní poloviny území je ještě nutno počítat s vydatnými srážkami,“ řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Hladiny řek by měly začít opadat v neděli ráno.

Podle ČHMÚ byl v pět hodin třetí, nejvyšší stupeň nebezpečí na deseti místech - kromě severu Čech ještě na Úhlavě a Oslavě. Druhý stupeň povodňového nebezpečí hlásilo 18 míst a první, nejnižší stupeň pak dvacet míst.

Předpověď Táni Míkové (zdroj: ČT24)

Meteorologové očekávají, že vydatné deště vydrží až do neděle. Povodně hrozí v Libereckém, Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Na Liberecku napršelo přes noc kolem 100 milimetrů srážek. Povodňová vlna postupuje po řekách a potocích dál a připravují se na ni v dalších obcích.