Záplavy zastavily řadu vlaků, stojí i trať z Děčína do Německa

Liberec / Ústí nad Labem - Kvůli povodním stojí železniční doprava na řadě míst na severu Čech, vlaky nejezdí i na páteřní trati mezi Děčínem a německým Bad Schandau. Trať je neprůjezdná v úseku Děčín - Prostřední Žleb. Už od dopoledne je přerušen v důsledků povodní i provoz mezi Libercem a německou Žitavou. V Ústeckém a Libereckém kraji nejezdí vlaky i po několika dalších tratích. Uzavírky potrvají nejméně do nedělního rána. Náhradní autobusová doprava je omezená, řada silnic zmizela pod vodou a policie je uzavřela. Bez proudu jsou desítky domácností, energetici je preventivně odpojili.

V Ústeckém kraji nejezdí vlaky mezi Úpořinami a Chotiměří, na trati je naplavená zemina. Mimo provoz je dále trať Velké Březno - Boletice nad Labem, na kterou se sesula půda. Podobně je na tom trať mezi Českou Kamenicí a Jedlovou. Náhradní autobusová doprava je na těchto dvou tratích zajišťována podle sjízdnosti silnic. V úseku Benešov nad Ploučnicí a Jedlová je trať pod vodou. Náhradní doprava není možná, zatopeny jsou i silnice. Stromy popadaly na trať mezi Rumburkem a Šluknovem.

Rychlíky mezi Libercem a Děčínem jezdí jen mezi Libercem a Českou Lípou. Lidé, kteří jedou do Ústí a Děčína, musejí jet z České Lípy do Lovosic a odtud do cílových stanic. Stejně to platí pro opačný směr.

Reportáž Gabriely Ulvrové (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji je stále mimo provoz trať mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem. Mezi Frýdlantem v Čechách a Jindřichovicemi pod Smrkem nefunguje ani náhradní doprava, silnice jsou pod vodou. Stejné je to mezi Frýdlantem v Čechách a Černousy.

Téměř odříznuté od světa zůstalo Frýdlantsko, kde voda zaplavila nejen centrum Frýdlantu, ale i okolní komunikace. Záplavy si v těchto místech vyžádaly také lidské životy.

Soupis tratí v Ústeckém a Libereckém kraji s přerušeným provozem:

  • Děčín - Prostřední Žleb
  • Úpořiny - Chotiměř (Lovosice - Teplice v Čechách)
  • Velké Březno - Boletice nad Labem (Ústí nad Labem-Střekov - Děčín)
  • Rumburk - Šluknov (Rumburk - Dolní Poustevna)
  • Česká Kamenice - Jedlová (Děčín - Rumburk; Benešov nad Ploučnicí - Česká Lípa)
  • Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem
  • Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem
  • Liberec - Varnsdorf (Liberec - Zittau - Rybniště)
  • Frýdlant - Černousy (Liberec - Černousy)
Přerušené tratě v severních Čechách
Zdroj: ČT24
Vydáno pod