Do oblastí postižených záplavami míří i psychologové

Liberec - Větší strach o vlastní život, nebo naopak o střechu nad hlavou? Reakce na prožitý šok se nedá předvídat. Zatímco většina lidí postižených povodněmi před velkou vodou utíká hned, někteří evakuaci odmítají do poslední chvíle. Obyvatelé zasažených oblastí budou v příštích dnech potřebovat materiální, ale i psychickou podporu. Vyrovnat se s právě prožitou pohromou jim už teď přijíždějí psychologové a podpůrné týmy humanitárních organizací.

„Lidé jsou často s místem bytostně spjati. Zejména lidé na venkově, kteří si svůj dům třeba postavili sami,“ řekl Martin Kořán, klinický psycholog. Pokud se s takovou situací nikdy dříve nesetkali, tak si to ani neumí představit a vyhodnotit předem, co všechno jim hrozí. Přichází smutek, pocity zoufalství a bezmoci. Podle psycholožky Zuzany Vrbové v prvních dnech pomáhá na prožité neštěstí zapomenout i práce. Lidé by ale měli také dostatečně odpočívat.

Lidé by měli rovněž o svých problémech mluvit. Proto do postižených oblastí teď vyráží psychologové hasičského záchranného sboru a také nezbytné krizové týmy neziskových organizací. „Ty problémy se objevují většinou až s určitým odstupem. A tam je důležité, aby ti lidé měli jistotu, že za nimi někdo stojí,“ prohlásil Jan Bárta, ředitel humanitární organizace Adra. Mezi 5 až 20 procenty lidí se po takových událostech objeví posttraumatická reakce, která znamená zhoršený spánek.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Odborníci se shodují - velice důležitá je teď pomoc rodiny a přátel. Podporu může dodat třeba i pouhá sms nebo telefonát.