Povodně na Facebooku ČT24: tisíce fotek, videí či nabídky pomoci

Praha – Severní Čechy zasáhly o víkendu ničivé bleskové záplavy. Nejvíce postihly Liberecko, kde si vyžádaly zatím tři oběti, a Děčínsko. Škody jsou zatím odhadnuty na dvě miliardy korun. Stanice ČT24 v sobotu odpoledne začala vysílat mimořádné povodňové zpravodajství až do sobotní půlnoci; v kontinuálním vysílání pokračovala rovněž v neděli. Vysílání se propojilo i se sociální sítí Facebook, respektive s profilem ČT24 na Facebooku.

Od včerejška se na této stránce shromáždilo obrovské množství vzkazů od lidí, kterých se povodeň osobně dotkla, či těch, kteří naopak nabízeli pomoc.

Lidé si na stránce ČT24 sdělovali a stále sdělují, kam už voda dorazila, kam se naopak dá bez větších problémů dojet, objevují se žádosti o pomoc a nabídky pomoci - těch už Facebook ČT24 obsahuje stovky, od úklidu a hlídání dětí či ubytování až po dovoz potravin, nářadí nebo oblečení pro kojence. „Oni jsou schopni se zeptat, kde je neprůjezdná silnice, kde jsou jaké domy zatopené a hned jim někdo odpoví. Během dvou tří vteřin jsou tam lidé, kteří na to reagují, kteří v těch oblastech jsou,“ uvedl Tomáš Hodboď, konzultant pro sociální sítě ČT24.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Očití svědci navíc na Facebook poslali tisíce fotek a videí přímo z postižených oblastí. Řada z nich se dostala do vysílání ČT24. I když zpravodajský tým se snažil být na těch nejhůře zasažených místech, všude být nemohl - a jen díky uživatelům sociálních sítí mohli televizní diváci vidět i lokality, kam se televizní technika a reportéři nedostali. Je to poprvé, co diváci a čtenáři ČT24 tak významně ovlivnili vysílání. Před povodněmi čítala fanouškovská skupina ČT24 na Facebooku přes sedm tisíc lidí, jejich počet vzrostl za víkend o osmnáct tisíc lidí.