Do volebního boje posílá ODS brankáře Břízu a zpěváka Kalouska

Praha - Vedení pražské ODS vytáhlo z rukávu své trumfy pro podzimní komunální volby. Do čela sedmi pražských kandidátek dosadilo známé osobnosti, například někdejšího hokejového brankáře Petra Břízu, zpěváka Jana Kalouska a lékaře Bohuslava Svobodu. V čele kandidátek zůstávají i předseda regionální rady pražské ODS Boris Šťastný či primátorovi náměstci Rudolf Blažek a Pavel Klega. Samotného kandidáta na primátora oznámí ODS 28. září. Není přitom jisté, zda to bude některý ze sedmi lídrů, nebo někdo z nižších pozic na kandidátce.

Známé osobnosti se dostaly před politické matadory. Bříza odsunul na druhé místo starostu Prahy 8 Josefa Noska, Kalousek náměstkyni primátora Marii Kousalíkovou, Svoboda radní Prahy 2 Aleksandru Udženiju. Lídrem další kandidátky bude Šťastný, za ním bude dosavadní jednička, starostka Újezdu nad Lesy Andrea Vlásenková. Lídry dalších kandidátek zůstali primátorovi náměstci Blažek a Klega. Dvojkou za Blažkem bude Gabriela Kloudová z Prahy 13, kde je starostou bývalý místopředseda ODS David Vodrážka. Za Klegou bude radní Prahy 3 Pavel Hurda, který provozuje Palác Akropolis. Lídrem zůstal také starosta Prahy 12 Petr Hána.

Lídři pražských kandidátek:

  • Petr Bříza
  • Jan Kalousek
  • Boris Šťastný
  • Rudolf Blažek
  • Pavel Klega
  • Petr Hána
  • Bohuslav Svoboda
Brífink pražské ODS (zdroj: ČT24)

Kalousek bude zastupovat oblast kultury, cestovního ruchu a architektury. Naopak Bříza bude mít na starosti sport. „Od roku 2006 vnímám potřeby tělovýchovy. Nemám rád zkrácené a zjednodušené debaty o tom, jak je všechno špatně a mělo by to být jinak. Když jsem byl osloven, abych pracoval ve svém oboru, tak jsem se rozhodl přijmout tuto odpovědnost a pomoci,“ uvedl bývalý brankář. Svoboda, který působil v čele České lékařské komory a nyní je proděkanem 3. LF UK v Praze, bude mít na starosti vzdělání a protidrogovou problematiku.

Kandidáta na primátora zatím ODS hledá

Kandidátky do komunálních voleb musejí strany podat úřadům nejpozději v úterý odpoledne. ODS patří k posledním stranám, která ještě kandidáta na primátora neohlásila. Šťastný, který se bude zabývat oblastí zdravotnictví, dříve avizoval, že dnes bude jeho jméno známo. Jiní pražští občanští demokraté ale říkali, že ODS by měla jeho jméno říci až s představením volebního programu v září. Šťastný dnes na brífinku uvedl, že se ODS chce ukázat profesionalitu svých kandidátů a lídrů, kteří se na rozvoji Prahy budou v budoucnu podílet. Chce také ukázat, že pražská ODS má Pražanům co nabídnout a vyvíjí se. Takto podle něj budou mít kandidáti více prostoru, než kdyby byl známý jeden kandidát na primátora.

Další strany už své kandidáty na primátora sdělily. Znepokojení v pražské ODS vyvolala hlavně TOP 09, která na toto místo ohlásila bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Věci veřejné chtějí za primátorku bývalou náměstkyni Markétu Reedovou a ČSSD Jiřího Dienstbiera mladšího.

Boris Šťastný
Zdroj: ČT24