24 let pro vraha z Kunovic platí, rozhodl Ústavní soud

Brno - Usvědčený vrah Svatopluk Blažek z Kunovic na Uherskohradišťsku si s konečnou platností odpyká výjimečný trest 24 let vězení. Ústavní soud odmítl ústavní stížnost, jež byla pro Blažka poslední možností obrany. Blažek se neúspěšně domáhal zrušení rozhodnutí, podle nichž v březnu 2007 v Uherském Hradišti ubil osmatřicetiletou ženu a vážně zranil dvaašedesátiletého bezdomovce a dva dny před vraždou napadl a zranil svoji družku. Olomoucký vrchní soud vyměřil předloni v září Blažkovi za oba skutky souhrnný trest 24 let.

Ve stížnosti uplatnil řadu námitek, stěžoval si například na nepřiměřeně přísný trest a nedostatečné dokazování. Ústavní soud se s argumenty neztotožnil. „Ústavní soud ověřil, že ve věci bylo provedeno podrobné a důkladné dokazování opravňující soudy rozhodnout,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Michaelou Židlickou.

Z rozhodnutí Ústavního soudu:

„Ústavní soud po zvážení všech stěžovatelem předložených tvrzení a po přezkumu napadených rozhodnutí dospěl k závěru, že ústavní stížnost je zjevně neopodstatněná.“

Krajský i vrchní soud označily vraždu v pronajatém bytě v Uherském Hradišti a napadení bezdomovce za obzvlášť surový čin. Bezdomovci zachránil život jen rychlý lékařský zásah. Ženu prý Blažek napadl údery rukou, kopal do ní a vzal na ni i kuchyňský nůž. Dříve tvrdil, že jí chtěl uřezat vlasy, místo toho jí však způsobil četná poranění na hlavě. Žena v důsledku krvácivého šoku zemřela. Brutálně si vedl i při napadení muže, který po útoku utrpěl zlomeniny a krvácení do mozku.

Březnové tragédii předcházela rozepře mezi Blažkem a jeho družkou, která se stala poslední únorový den. Muž tehdy zřejmě pod vlivem alkoholu nezvládl emoce a napadl ji. Podle policistů žena utrpěla otřes mozku, zhmoždění obličeje, hrudníku a páteře a navíc jí druh ukousl první článek palce na ruce. Odsouzený byl v minulosti více než desetkrát soudně trestán pro majetkovou i násilnou trestnou činnost. Recidivista si poslední z nepodmíněných trestů odpykal ve věznici s ostrahou, propuštěn byl v únoru 2005.