Koaliční poslanci zřejmě svou vládu podpoří, drama se nečeká

Praha - Koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) pod taktovkou premiéra Petra Nečase předstoupí v úterý před poslance s žádostí o vyslovení důvěry. Strany v dolní parlamentní komoře disponují veskrze pohodlnou většinou 118 z 200 poslanců. A protože předsedové všech tří vládních stran podepsali koaliční smlouvu, čímž stvrdili, že se všechny tři strany (ODS, TOP 09 a Věci veřejné) chtějí na vládě aktivně podílet, vláda zřejmě důvěru získá. Opoziční ČSSD společně s komunisty už ohlásili, že Nečasův kabinet rozhodně nepodpoří. Vláda by tak mohla demonstrovat jeden z nejsilnějších mandátů ve sněmovně v historii ČR. Schůzi Poslanecké sněmovny vysílá od 14:00 zpravodajská stanice ČT24 živě.

S největší pravděpodobností se za vládu postaví všichni koaliční poslanci jako jeden muž i přesto, že včera středočeský poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml vypověděl se svojí stranou smlouvu, kterou před volbami podepsal. Šéf strany Radek John nicméně dnes oznámil, že vládu podpoří všech 24 poslanců za Věci veřejné.

Vláda vedená premiérem Petrem Nečasem (ODS) si stanovila v programu pět priorit, především zastavení růstu veřejného dluhu a nasměrování státu k vyrovnanému rozpočtu v roce 2016, dále provedení důchodové a zdravotnické reformy, snížení prostoru pro korupci a zvýšení transparentnosti veřejných zakázek. Programové prohlášení Nečas číst poslancům nebude, jde o nejdelší podobný dokument v historii České republiky. „To by byla urážka poslanců, oni ten dokument mají v elektronické i listinné podobě,“ řekl již dříve předseda vlády. Bylo by podle něj správné, kdyby se hlasování uskutečnilo ještě v úterý.

Vláda bude žádat o důvěru (zdroj: ČT24)

Aby vláda získala důvěru

musí se pro ni vyslovit nadpoloviční většina přítomných poslanců. Hlasovat se bude po jménech. Každý poslanec se vyjádří v abecedním pořadí. Prvního vylosuje předsedající. Vyvolaný poslanec se vysloví "pro návrh„, nebo “proti návrhu„, nebo “zdržuji se„. “Jiný projev poslance se považuje za zdržení se hlasování," uvádí jednací řád sněmovny.

Očekává se tvrdá kritika ze strany opozice. Podporu ČSSD podle svého úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky kabinet nemá, a to kvůli programu i složení. Většina ministerstev je v jeho očích obsazena na základě čistě politického rozhodnutí. Sobotka nedávno jmenoval výčet hrozeb, které mu vadí. Patří mezi ně zvyšování daně z přidané hodnoty, škrty poškozující rodiny s dětmi, růst spoluúčasti pacientů, omezování práv zaměstnanců, zavádění školného či privatizace důchodového systému.

Komunisté zase vládě vyčítají, že nemá představu, jak zemi vyvést z hospodářské krize. Kabinet podle komunistů pokračuje ve stejné politice, která zemi do krize přivedla. KSČM proto odmítá to, aby hlavní tíhu důsledků špatné politiky nesli „obyčejní poctiví pracující, sociálně znevýhodněné skupiny obyvatel, lidé s nízkými a středně vysokými příjmy, ti, kteří vytunelování českého hospodářství, zadluženost a hospodářskou krizi nezavinili“, uvedlo minulý týden stranické vedení.

Každá nová vláda České republiky musí podle ústavy nejprve získat důvěru Poslanecké sněmovny. Zatím všem vládám v historii samostatného Česka se to podařilo s jedinou výjimkou - tou byla první vláda Mirka Topolánka (ODS), která v říjnu 2006 důvěru nezískala a musela podat demisi.

Hlasování o vládách vzešlých ze sněmovních voleb:

Vláda Václava Klause (ODS) - 14. července 1992, skládala se z ministrů ODS, KDU-ČSL, ODA a KDS. Premiérem byl Václav Klaus (ODS). Koalice měla 105 poslanců.

Vláda Václava Klause (ODS) - 25. července 1996, koalice ODS, KDU-ČSL, ODA měla jen 99 poslanců. Hlasování se zúčastnilo 138 poslanců, 61 sociálních demokratů totiž opustilo sál.

Vláda Miloše Zemana (ČSSD) - 19. srpna 1998, ČSSD uzavřela s ODS opoziční smlouvu, při hlasování všech 63 poslanců ODS odešlo z jednacího sálu, a tím získalo přítomných 73 poslanců ČSSD převahu.

Vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) - 7. srpna 2002, ČSSD,  KDU-ČSL a US-DEU sestavily vládu, která měla ve sněmovně nejtěsnější většinu 101 poslanců. Ti také vládu při hlasování o důvěře podpořili.

Vláda Mirka Topolánka (ODS) - 3. října 2006. Poprvé v historii ČR nezískala vláda důvěru sněmovny. Pro kabinet Mirka Topolánka (ODS), složený z ODS a nestraníků, hlasovalo 96 poslanců.