Dnes končí možnost přihlásit se do obecních a senátních voleb

Praha - Dnešní datum a 16. hodina je mezní termín pro odevzdání kandidátek pro senátní a obecní volby. Do hlasování zbývá něco přes dva měsíce, bude 15. a 16. října. Na podzim se obmění třetina horní komory parlamentu, volit se bude v sedmadvaceti obvodech. Rozhodne se také o obsazení vedení obcí. Hlasování budou testem vládní koalice a naznačí, jak se změnil pohled lidí na strany od sněmovních voleb.

Senátní volby, do nichž se v posledních letech hlásilo vždy kolem 200 kandidátů, se budou konat na třetině území republiky, vzejde z nich třetina senátorů, tedy 27. Lidé svými hlasy určí nejen své zástupce v horní komoře parlamentu. Rozhodnou také o tom, jestli v Senátu budou mít dál většinu převážně pravicové strany, nebo horní komoru ovládne levice v čele s ČSSD.

Sociální demokracie má šanci stát se nejsilnější senátorskou frakcí, žádný z jejích 29 senátorů mandát neobhajuje. Možnost proniknout poprvé do Senátu budou mít Věci veřejné.

ODS může výrazně ztratit na obou frontách

Naopak ODS může své dominantní postavení v horní komoře ztratit, z 36 členů její frakce jich mandát obhajuje 19. Podobně senátorský Klub TOP 09 a Starostové může ztratit dvě třetiny svých členů, pokud neobhájí vítězství v šesti obvodech. KSČM a KDU-ČSL obhajují po jednom křeslu.

Občanským demokratům jde o hodně také v obecních volbách, zejména v Praze. Před čtyřmi lety ovládla většinu velkých radnic a vzhledem k zisku v květnových sněmovních volbách podobného výsledku už jen těžko dosáhne. Největším konkurentem pro ni budou menší pravicové strany, které jí ubraly řadu voličů v květnových sněmovních volbách, jejichž smutným vítězem byli sociální demokraté.