Hladiny řek klesají, Raspenava a Chrastava hlásí případy rabování

Liberec - Hladiny vodních toků se zklidňují. Třetí povodňový stupeň platí v jižních Čechách už jen na Nežárce v Hamrech. Přeháňky dnes meteorologové očekávají jen ojediněle, častěji na horách. Bez elektřiny zůstává asi 400 odběrných míst, dodávky postupně obnovují i plynaři. Situace se uklidnila i v Ústí nad Labem, kde byla včera večer zaplavena pobřežní silnice I/30. Labe tam v noci nekulminovalo, jak se očekávalo, naopak hladina řeky tam klesá a předpokládá se, že ještě dnes bude klíčová komunikace pod Benešovým mostem úplně otevřena. Ve střehu jsou ve vyplavených obcích i bezpečnostní složky - z vyplavených obcí na Liberecku jsou hlášeny první případy rabování. Krizový štáb Libereckého kraje zbavil rozhodovací funkce starostu Raspenavy, podle místních totiž nebyl jeho postup po povodních adekvátní situaci. Veřejná autobusová doprava v záplavami postižených oblastech Frýdlantska, Chrastavska a Hrádecka bude od středy zdarma. Vlaky tam stále nejezdí.

Policisté v noci na dnešek zatkli pět cizinců podezřelých z toho, že chtěli okrást vytopené rodiny. K prvnímu případu došlo v Raspenavě, ke druhému v Chrastavě. Oba případy policie vyšetřuje a v postižených obcích posiluje své hlídky.

Ministr vnitra Radek John:

„Jsem velmi rád, že čeští zloději jsou solidární. Čeští zloději nerabují, vědí, že obrat tyhle lidi by bylo opravdu dramatické svinstvo.“

V Raspenavě byli ve 02:25 zadrženi tři cizinci, když se údajně pokusili vloupat do opuštěné chaty. Policisty zavolali sousedé, kteří si všimli, že se u opuštěného domu svítí a někdo chodí po zahradě. Titíž tři muži jsou podezřelí i z toho, že ve městě ukradli benzin ze dvou aut. Trojice cizinců se ke krádežím přiznala.

Ke druhému případu došlo včera večer v Chrastavě. Zde policie ve 22:40 zadržela další dva cizince. Ti si od jednoho z domů, které se vysoušejí, odnášeli rotoped.

Zloději si obhlížejí terén, policie posiluje hlídky

Podle krajského policejního ředitele Milana Franka se už v noci na pondělí objevili na Frýdlantsku dva cizinci s baterkami, kteří si prý možná mapovali terén. „Máme informace, že na polské straně, kterou také postihly záplavy, už jsou některé domy úplně vyrabované,“ poznamenal policejní ředitel. Policie proto na české straně posiluje hlídky, pomáhá armáda i desítky policistů ze sousedních krajů. „Jsou zesílené hlídky jak službou kriminální policie, tak libereckým obvodním oddělením,“ doplnil Lubomír Kaplan.

Také sami obyvatelé mnohem více sledují, kdo se kolem domů pohybuje. Bojí se, aby je zloději nepřipravili i o to málo, co jim zůstalo. „Zloději by si měli rabování raději rozmyslet, mohlo by se stát, že rozhořčení lidé vezmou spravedlnost do vlastních rukou, když někoho při pokusu o krádež chytí,“ dodal Franko.

Raspenavský starosta byl kvůli rozhodování nahrazen krajským úředníkem

Starosta Raspenavy Pavel Lžičař (Nez):

„Nebyli jsme schopni devítikilometrovou obec, která byla neprůjezdná, místy nedostupná, bez proudu a tak dále, po obou březích informovat. To je pravda.“

Krizový štáb Libereckého kraje zbavil rozhodovací funkce starostu Raspenavy. Příčinou byly stížnosti místních obyvatel, že po povodních nezajistil vše potřebné. Práce podle jejich mínění probíhaly nekoordinovaně a také včas nepovolal těžkou techniku, která už v jiných místech v tu chvíli pomáhala. Krizový štáb na jeho místo zatím dosadil úředníka z krajského úřadu, starosta je ale nadále za vše ze zákona odpovědný. „Byť to není úplně standardní záležitost, snažíme se vytvořit takovou podporu, aby už dotyční nedělali chyby,“ odůvodnil krok řídící důstojník HZS Libereckého kraje Roman Hlinovský.

Hřensko – škoda za 100 milionů

Hřenskem na Děčínsku se velká voda v posledních 14 měsících prohnala již potřetí, a tentokrát zlikvidovala prakticky veškerou infrastrukturu. Podle starosty Josefa Černého se obec bez finančního příspěvku neobejde, podle prvních odhadů tam voda napáchala škody až za 100 milionů korun.

Pro civilní dopravu je obec stále uzavřená. Průjezd mají umožněn pouze hasiči, vojáci a policisté a místní na speciální propustku. Obec by se mohla otevřít za tři až čtyři dny, nezničené mosty nejdřív musí zkontrolovat statik.

Rybáři upouštějí plnící se Rožmberk

Rybáři začali dopoledne upouštět rybník Rožmberk, který při víkendových povodních sehrál klíčovou roli. Díky němu totiž dokázali třeboňští rybáři zpomalit povodňovou vlnu na Lužnici, kvůli rychlému plnění vodou ale bylo nutné zvýšit odtok. Do rybníka přitéká více vody, než stačí odtékat. Rybáři upouštějí 20 krychlových metrů za sekundu, protože ale bezpečnostním přelivem voda neodtéká, znamená to, že Rožmberk stále není úplně plný. „Škody jsou, oproti těm, které mohly nastat, naprosto minimální,“ řekl ČT místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz (ČSSD). Rybáři budou s celou třeboňskou soustavou manipulovat dva dny, aby vytvořili dostatečný prostor pro případné důsledky ohlašovaných čtvrtečních srážek.

Starostové na Ústecku požadují, aby kraj vyhlásil stav nebezpečí

Škody na Ústecku půjdou do desítek milionů korun. Starostové postižených obcí požadovali, aby krajský úřad vyhlásil stav nebezpečí. V takovém případě totiž veškeré náklady na opravy nese stát. Obce už zatížilo prvotní odstraňování škod, milionové náklady na opravy by už pro jejich obce byly likvidační. Mimo stav nebezpečí mají obce nárok jen na dotace kolem osmdesáti procent, ovšem malé vesnice často nemají peníze ani na potřebnou spoluúčast. „Mimořádná událost nastala, nicméně její následky aktuálně neohrožují životy lidí ani jejich zdraví a všechny následky dokážou řešit složky IZS,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.