Exděkan Zachariáš nadýchal za volantem 2,5 promile

Plzeň - Bývalý děkan plzeňských práv Jaroslav Zachariáš řídil opilý. Právo píše, že při sobotní dopravní kontrole v Plzni nadýchal 2,5 promile alkoholu. Policie mu proto vzala řidičský průkaz, teď případ vyšetřuje. Zachariášovi hrozí 50tisícová pokuta a dvouletý zákaz řízení. Exděkan patří k lidem z bývalého vedení plzeňských práv, kteří ve funkcích skončili poté, co fakultou loni v září otřásla aféra s takzvanými rychlostudenty a některými podivně udělenými tituly.

„Policisté kontrolovali v sobotu hodinu po půlnoci na Jateční třídě osmapadesátiletého řidiče Škody Octavia. V dechu mu naměřili 2,5 promile alkoholu. Muž odmítl krevní zkoušku, souhlasil pouze s odběrem moči,“ cituje deník mluvčí plzeňského policejního ředitelství Simonu Čejkovou. Nyní se podle ní čeká na výsledky testů.

Pokud věc skončí ve správním řízení, hrozí Zachriášovi pokuta až 50 000 korun a dvouletý zákaz řízení a k tomu ještě sedm trestných bodů. Případ ale podle listu může skončit i u soudu, pokud policisté Zachariáše obviní z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Zachariáš dostane odstupné čtyři platy

Zachariáš patří k lidem z bývalého vedení plzeňských práv, kteří ve funkcích skončili poté, co fakultou loni v září otřásla aféra s takzvanými rychlostudenty a některými podivně udělenými tituly. Rektor Západočeské univerzity Josef Průša dnes uvedl, že Zachariáš na škole skončí nejdříve k 15. září, svůj pracovní poměr skončí dohodou.

V souvislosti s aférou na plzeňských právech Zachariáše bývalý děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil (ODS) loni propustil, Zachariáš se ale bránil soudně. Obě strany se pak zhruba po třičtvrtě roce dohodli mimosoudně. Zachariáš má prý podle kolektivní smlouvy nárok na čtyři platy odstupného, už ale nebude podávat žalobu na ochranu osobnosti.

Současnému vedení právnické fakulty se ale takový postup nelíbí, Průša se prý jen chce vyhnout dlouhotrvajícím soudním sporům se Zachariášem. „Podle našich indicií, které jsme měli, ten spor rozhodně prohraný nebyl,“ tvrdí proděkan Petr Bezouška. Další proděkan Karel Eliáš, který je teď řízením fakulty pověřen, se prý o mimosoudní dohodě dozvěděl až z médií.

Podle Průši teď není možné vzít zpět okamžitou výpověď, kterou vloni na
podzim fakulta Zachariášovi dala. Proto o jejím zrušení musí rozhodnout soud, obě strany se tak potkají 1. září v soudní síni. Průša také potvrdil, že Zachariáš původně žádal 25 platů odstupného, což jsou zhruba dva miliony korun.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24