Kučera před kárným senátem. Chtěl ovlivnit kauzu Čunek?

Praha - Pražský Vrchní soud se dnes vrací ke kauze Čunek. Jeho kárný senát by totiž měl pokračovat v projednávání žaloby na místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru, kterou na něj podala jeho nadřízená, předsedkyně Iva Brožová. Důvodem bylo jeho angažmá v údajné korupční kauze bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Kučera se měl snažit zasáhnout do vyšetřování celého případu v Čunkův prospěch.

Pavel Kučera se měl před třemi lety údajně třikrát sejít s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou, jejíž podřízený Čunkův případ dozoroval. Schůzek se účastnil i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, dvakrát byla přítomná i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Na setkáních se Kučera podle Ivy Brožové údajně ptal na informace o policejním vyšetřování Čunkova případu a po Andělové požadoval, aby protáhla přípravné řízení. Na třetí schůzce prý uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády „nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům“. Kučera však obvinění Brožové odmítá. Uvedl, že schůzky s Andělovou byly pouze přátelské, o Čunkově kauze se na nich prý mluvilo jen proto, že šlo o mediálně propíraný případ.

Andělová může svědčit. Vesecká jí „odemkla ústa“

Žalobkyně Andělová je také významným svědkem při celém kárném řízení. Při prvním projednávání letos v červnu však k případu nevypovídala, protože nebyla zbavena mlčenlivosti, a mohla by se tak sama vystavit kárnému postihu. Změna přišla minulý týden, kdy Andělovou mlčenlivosti zbavila sama Vesecká. Žalobkyně tak dnes může před soud předstoupit. Totéž platí i pro tehdejšího olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Kromě nich by před soud jako svědci mohli dorazit ještě žalobci Jan Tatárek a Josef Malina.

Kučera jako své svědky povolal Pavla Němce, Renatu Veseckou, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala a olomouckou vrchní státní zástupkyni Milenu Hojovcovou. I ty by dnes měl soud vyslechnout. Pouze Vesecká se z jednání omluvila s tím, že je na dovolené.

Pavel Kučera je místopředsedou Nejvyššího soudu sedmnáct let. V případě, že by se prokázala jeho snaha ovlivnit policejní vyšetřování Čunkova případu, hrozí mu důtka, snížení platu a v krajním případě zbavení taláru. Bez ohledu na výsledek kárného řízení však sedmdesátiletý Kučera na konci roku odchází do soudcovského důchodu.