Veřejná doprava bude v postižených oblastech zdarma

Ústí nad Labem/Liberec - V Ústí nad Labem, kde včera kvůli záplavám doprava úplně zkolabovala, už je situace stabilizovaná. Řidiči jedoucí do krajského města se ale musejí připravit na zdržení a být trpěliví. V Ústí nad Labem zůstává uzavřená pro nákladní auta Přístavní ulice. Dopravní omezení tak výrazně brzdí provoz přes město. Primátor města Jan Kubata vyzývá řidiče, aby do Ústí nejezdili, pokud nemusejí. Na dvou úsecích v Ústeckém a na čtyřech v Libereckém kraji stále nejezdí vlaky, které většinou nahradily autobusy. Veřejná autobusová doprava v záplavami postižených oblastech Frýdlantska, Chrastavska a Hrádecka bude od středy zdarma. Dopravu zajistí autobusy ČSAD Liberec.

Kamiony se v Ústí nad Labem pomalu posunují centrem, a to zdržuje třeba i městskou hromadnou dopravu. „Ten včerejší stav jasně prokázal, že je to opravdu fatální problém pro krajské město, kamiony tady nebudou moci jezdit ještě dlouho, do té doby, než bude Přístavní ulice dostavěna, doprava je odkláněna, protože most přes Bílinu je hotový jenom z poloviny,“ řekl Kubata. Kvůli utrženému svahu pod jedním jízdním pruhem silnice I/8 v Bořislavi na Teplicku objíždějí kamiony toto místo přes Losovice a Ústí nad Labem.

V pondělí vpodvečer se podařilo zavést náhradní autobusovou dopravu ve všech úsecích železničních tratí s výjimkou lokálky mezi Višňovou a Černousy na severu Liberecka. Velká voda poničila kromě lokálek i hlavní trať spojující Ústí nad Labem s Děčínem po pravém břehu Labe mezi Velkým Březnem a Boleticemi. Neprůjezdný zůstává také úsek z Děčína do Františkova nad Ploučnicí, kde jeden z přítoků Ploučnice naplavil na trať až půl metru písku, bahna a kamenů. Předběžný odhad záplavových škod na železniční infrastruktuře zatím činí půl miliardy korun, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Doprava po záplavách stále místy vázne (zdroj: ČT24)

Nesjízdné trati s náhradní autobusovou dopravou

  • trať 037 Liberec – Černousy v celé délce, NAD jezdí pouze v úseku Liberec – Višňová
  • trať 038 Raspena – Bílý Potok pod Smrkem v celé délce
  • trať 039 Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem v celé délce
  • trať 073 Ústí nad Labem - Střekov – Děčín v celé délce
  • trať 081 (Děčín – Č. Lípa / Rumburk) v úseku Děčín – Františkov nad Ploučnicí / Jedlová
  • trať 089 (Liberec – Zittau – Rybniště) v úseku Liberec – Hrádek nad Nisou

Na opravy krajských silnic II. a III. tříd a mostů bude kraj podle odhadů potřebovat 1,5 miliardy korun, na 90 milionů odhadlo škody Ředitelství silnic a dálnic na hlavních tazích. „Některé silnice voda úplně zničila, třeba v Dětřichově je místo silnice obrovská díra, jen tady bude stát oprava kolem 50 milionů korun,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp. Kraj podle něj nutně potřebuje opravit čtyři silnice ve Cvikově na Českolipsku, Hejnicích, Vítkově a Višňové, které zajistí přístup do odříznutých částí obcí. „Na to naše síly v tuto chvíli nestačí, pomůže s tím proto armáda,“ dodal náměstek.

Aktuální dopravní informace o stavu silnic naleznete zde, informace o výlukách na železnici zde a informace o stavu řek zde.

Záplavy poškodily silniční most v Minkovicích u Frýdlantu.
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK