Klaus opět vyrazil pěšky na Sněžku, setkal se tam s Komorowským

Pec pod Sněžkou – Prezident Václav Klaus opět vyrazil v rámci tradiční Svatovavřinecké pouti na vrchol Sněžky. Tam se sešel se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským, šlo o jejich první setkání po zvolení polského prezidenta. Oba spolu hovořili v horní stanici lanovky. „Bylo to první klidné a soukromé povídání s polským prezidentem. To bylo základním tématem,“ okomentoval setkání Klaus. Během rozhovoru prý zaznělo mnoho příslibů, které by chtěli oba muži pro pozitivní česko-polské vztahy udělat.

V poledne začala na vrcholu nedaleko kapličky sv. Vavřince bohoslužba pod širým nebem, kterou si nenechal ujít ani pražský arcibiskup Dominik Duka. Tradiční pouti na nejvyšší horu Česka se letos zúčastnily asi dva tisíce lidí.

Klaus jako tradičně vystoupal na Sněžku v doprovodu dalších poutníků z Pece pod Sněžkou Obřím dolem. „Šlo se dobře, dneska to bylo nějaké mírumilovné,“ řekl s úsměvem Klaus. Dodal, že jej cesta na Sněžku vždycky těší a přesto, že ji absolvoval poněkolikáté, dosud ho neomrzela. „Je to tady strašně krásné a to je to hlavní,“ řekl prezident.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Na vrcholu ale poutníky nečekalo zrovna příznivé počasí, výhled na okolní kopce v Krkonoších znemožňovala hustá mlha a teplota nedosahovala ani deseti stupňů Celsia. Mnoho poutníků proto cestovalo na vrchol lanovkou, na kterou se stála dlouhá fronta.

Obnovená tradice pouti na Sněžku připomíná svatého Vavřince, který je patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince také nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Pouti se proto každoročně účastní členové polské i české horské služby.

Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Svatovavřinecká pouť na vrcholu Sněžky
Zdroj: Jakub Macháček/ČTK