Nečasova vláda získala důvěru, i když opozice sršela kritikou

Praha - Koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pod taktovkou premiéra Petra Nečase získal ve sněmovně důvěru. Pro návrh hlasovalo všech 118 koaličních poslanců, 82 poslanců opozice hlasovalo proti. Vláda tak získala jeden z nejsilnějších mandátů ve sněmovně v historii ČR. Stalo se tak po osmihodinové rozpravě, ve které opoziční poslanci tvrdě zkritizovali složení vlády i její programové prohlášení. Nakonec však vláda díky pohodlné většině koaličních stran důvěru získala.

„Počínaje středou začíná standardní práce vlády včetně klíčových úkolů, které máme před sebou,“ řekl novinářům Nečas. Zmínil přípravu státního rozpočtu i odstraňování následků víkendové povodně. Z programu chce vláda splnit maximum možného, uvedl premiér. „Já potvrzuji, že to je nadstandardní práce,“ připojil ministr vnitra Radek John (VV). Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) vyjádřil naději, že koalice vydrží celé čtyři roky.

Sobotka neočekával, že v rozpravě nevystoupí nikdo z koaličních poslanců. Označil to za arogantní a povýšený způsob debaty s opozicí. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa budou první zkouškou důvěry občanů v novou vládu volby. V nich se teprve ukáže, jak vnímají vládní politiku, uvedl. Také Filip vnímá neúčast představitelů koalice v rozpravě jako aroganci. Rozprava k důvěře vládě trvala zhruba sedm hodin. Vystoupily v ní z tvrdou kritikou programu koaličního kabinetu na tři desítky opozičních poslanců. Z koaličních řad nemluvil nikdo s výjimkou premiéra Nečase. Nečas vystoupil s úvodním a závěrečným slovem.

Nečas chce šetřit, ale citlivě

Nečas ve svém projevu uvedl, že mezi programové priority patří boj se zadlužováním veřejných financí, snahu o vyrovnání veřejných rozpočtů v roce 2016, reformu důchodového systému i opatření k větší průhlednosti ve veřejném sektoru. Současně poslance ujistil, že vláda bude reformy uskutečňovat s maximální možnou sociální citlivostí, bude o nich diskutovat. „Reformy jsou, dámy a pánové, nevyhnutelné. Budeme trpělivě vysvětlovat, proč jsou tyto změny zapotřebí,“ uvedl Nečas.

Premiér Nečas:

„S opozicí budeme jednat. Jednoznačně jsem deklaroval naši připravenost – je tady celá řada aspektů, kde se musíme shodnout napříč politickým spektrem. Je to například otázka důchodové reformy.“

Klíčové podle něj nejsou škrty v rozpočtu, které jsou jen dočasným opatřením, ale hluboké reformy. Česká ekonomika není podle premiéra v tak složité situaci jako jiné země. Proto kroky vlády nebudou tak drakonické a není nutné například snižovat důchody nebo výrazně škrtat většinu sociálních dávek.

Lubomír Zaorálek (ČSSD):

„Ještě nikdy se nestalo, aby vláda a její ministři neodpovídali na otázky a připomínky, které od opozice dostali. My jsme nemluvili jen za sebe, ale i za občany. Formulovali jsme pochybnosti. Vystoupení zaznělo tuším třicet a rozhodně bylo třeba na ně odpovědět.“


Mezi řečníky vystoupil také bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, který zkritizoval koalici, že neumožňuje opozici dostatečnou kontrolní funkci. Nástup nových ministrů podle něj provází bezprecedentní přidělování trafik, stejně tak velká slova o šetření ve sněmovně byla sice hlasitá, ale vyzněla naprázdno. Nic jiného se podle něj od vlády recyklovaných politiků TOP 09 a Věcí Veřejných, tedy politické odnože detektivní agentury ABL, nedalo čekat. Vláda prý také nevnímá sociální realitu v zemi. „Dnes se diví ostrým reakcím odborů, zítra se bude divit lidem v ulicích,“ podotkl Paroubek.