Sedm chovatelů zřejmě pašovalo desítky vzácných papoušků

Praha - Celníci ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí odhalili sedm českých chovatelů podezřelých z mezinárodního pašování vzácných papoušků. Pět z chovatelů už čelí obvinění z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Podle Mojmíra Muchy z odboru pátrání a dohledu Celního ředitelství Brno chovatelé vozili mláďata papoušků nebo jejich vejce z Brazílie a obchodovali s nimi v zemích Evropské unie.

Celníci se skupině dostali na stopu, když v květnu při silniční kontrole na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku nalezli v jednom ze zastavených vozů pět kakadu palmových. K exotům měli jejich majitelé padělané doklady o původu. Například arové kobaltoví pak prokazovali jako jiný druh a vydávali je za ary hyacintové.

V červnu pak inspekce našla při prohlídce auta a domovních prohlídkách ve východních Čechách a na jihu Moravy 18 vzácných papoušků. Celkem byli zabaveni zástupci osmi vzácných druhů opeřenců, jejichž cena se pohybuje od statisíců až po miliony korun. Mezi nimi byli i tři velmi vzácní arové kobaltoví, kteří volně žijí už jen na dvou místech v severovýchodní Brazílii. Počet arů kobaltových odhadují přírodovědci na pouhých 750 kusů. Řadí je tak k nejohroženějším druhům na světě.