Huml zůstává členem klubu VV a zvedne ruku pro Nečasovu vládu

Praha – Kabinet Petra Nečase podpoří při hlasování o důvěře všech 24 poslanců Věcí veřejných. Pro bude hlasovat i Stanislav Huml, který včera vypověděl stranickou smlouvu, kterou musel před volbami uzavřít každý uchazeč o poslanecké křeslo. Humlovi vadí postoj Radka Johna ke skupině bratří Mašínů, on sám se domnívá, že skupina vraždila nevinné, zatímco John vyzdvihl bratry Mašíny jako účastníky třetího odboje a zúčastnil se i pohřbu dalšího člena skupiny Milana Paumera. Huml ale zůstává členem poslaneckého klubu VV a nehodlá porušovat ani etický kodex strany.

Huml podotkl, že nemá problém s ničím, co prosazují Věci veřejné ve svém programu. „Nemám nic proti zákonu o protikomunistickém odboji, jen s jednou kauzou,“ zdůraznil poslanec. VV prý ale budou řešit záležitost odbojové skupiny Mašínů až při projednávání zákona. 

O vypovězené smlouvě bude jednat rada i grémium VV, na zasedání budou pozváni i poslanci. Ve smlouvě je uvedena i pokuta až sedm milionů korun pro ty poslance, kteří by např. hlasovali proti stanovisku svého klubu nebo by přeběhli do jiné strany. Huml prý smlouvu podepsal teprve tři dny před volbami a až s kauzou bratří Mašínů si uvědomil, že by mohl být někdy až vydírán, aby hlasoval proti své vůli. 

Smlouvu pro uchazeče o křeslo v dolní komoře kritizovali politici i právníci, i podle Humla je v rozporu s ústavou. Navíc je prý každá smlouva vypověditelná, Huml tak teď čeká na reakci VV. Předseda strany Radek John neočekává, že by i další poslanci začali smlouvy vypovídat. Ani Huml neví o nikom, kdo by chtěl postupovat stejně jako on.