Ministerští řidiči jezdí bez ohledu na předpisy

Praha - Řidiči nových ministrů si na silnicích neberou servítky a své nadřízené vozí bez ohledu na platné zákony. Podle zjištění Mladé fronty Dnes například šoféři s ministry Ivanem Fuksou a Miroslavem Kalouskem při cestě do práce jeli nepovolenou rychlostí, přes zebry na vozovce a projížděli i křižovatku na červenou. Oba ministři podle svých slov nevěnovali řízení řidičů pozornost. Fuksův řidič na svoje přestupky doplatí přeřazením na jiné místo.

Fuksův vůz zvládl ranní jízdu z Příbrami do Kramářovy vily za hodinu. Pomáhal si například předjížděním v odstavném pruhu, třikrát překročil rychlost o 30 km/h a přejížděl přes příčné čáry. Za tuto jízdu by dostal 16 bodů, a tedy by i přišel o řidičský průkaz a zaplatil tučné pokuty. „Jednání řidiče ministerstva mě mrzí o to víc, že sám jsem jednoznačně řidičem - slušňákem, za dvacet let aktivního řízení jsem nedostal pokutu a zatím jsem nepřišel o žádný bod,“ uvedl ministr pro MF Dnes.

Hrubých přestupků se dopustil i řidič ministra Kalouska, který projel křižovatkou u Pražského hradu na červenou. Navíc nepustil chodce na přechodu u vozovny ve Střešovicích. Pozorný policista by jej za předvedený „výkon“ odměnil 9 body a na pokutách až 5 tisíci korunami.

Z Ostravy poslanci nejraději létají. Ale zadarmo

Nejsou to ale jenom řidiči ministrů, kdo se nechová tak, jak má. Navzdory ohlašovaným šetřením ve sněmovně se někteří ostravští poslanci rádi proletí za peníze daňových poplatníků na schůzi letadlem. Jen v loňském roce zaplatila sněmovna za vnitrostátní letenky navíc 1,5 milionu korun. Přitom pendolinem se zákonodárci dostanou z Ostravy na Malou Stranu za stejnou dobu, ale mnohem levněji.

Na poslední schůzi přiletěl z Ostravy komunistický poslanec Miroslav Opálka, a to jen pár hodin poté, co předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vyhlásila, že bude šetřit, a to i na letech mezi Prahou a Ostravou. Navíc se nejprve nechtěl přiznat a poté odbyl novináře Hospodářských novin, že jim do toho nic není a na letenky má právo. Jen na cestovném přitom inkasuje 34 200 korun, aniž by musel vykazovat, zda je vůbec využil.